Tipsexperten: Så ska du spela på vår bana

Foto: Lars Jakobsson/Kanal75
TRAV

V64-spelet flyttar denna vecka till Småland och jättebanan Tingsryd.

Att ovalen mäter hela 1609 meter i omkrets gör tävlingarna lite speciella.

– Raksträckorna är långa och upploppet utslagsgivande vilket gör att hästar med sämre lägen oftast får chansen på ett annat sätt än på vanliga tusenmetersbanor, säger Tingsrydtravets tipsexpert Tomas Nilsson.

Solvalla tar sin årliga pustarvecka efter helgen med Elitloppet.

V64 är utlokaliserat till Tingsryd där onsdagens tävlingar blir årets största på den lilla banan med blott sex tävlingsdagar 2011.

Eller lilla och lilla. Nu var vi där igen. Smålänningarna är mycket stolta över att ha "Nordeuropas enda milebana", som de skriver på sina skyltar.

– I Tingsryd hoppas man på att få arrangera V75 så småningom och visst vore de värda det. Loppen blir ofta spännande med höga utdelningar tack vare den här fina milebanan, säger Växjöbon Tomas Nilsson, som jobbar heltid med travtips på ett större väggtidningsföretag.

Fem av onsdagens V64-lopp avgörs över ett varv på ovalen i Tingsryd, 1609 meter. I V64-3 är det två varv som gäller, 3218 meter.

– Det är i den avdelningen jag har hittat omgångens luring. Peter Eriksson reser ända ifrån Bollnäs med 5 Kick Party, förövrigt den enda häst han har med sig på onsdag. Vissa hästar trivs extra bra på Tingsryd och känslan är att Kick Party är en sådan. Hästarna kan ha problem med travet och det blir skonsammare med kurvorna som är vidare här. Han är dessutom ute över klart lämplig distans den här gången och känns klart spännande.

”Trivs i Tingsryd”

Tomas Nilsson tar med fem hästar på sitt systemförslag. Kick Party är femtehästen. Han rankar V75-meriterade 1 King Of Kings etta, 2 Västerbo Face It tvåa och 11 Louisville Ås trea.

– En häst som alltid gör bra lopp i Tingsryd är Åby-hästen Louisville Ås. Han kan komma med lite trasiga resultatrader men gör alltid bra lopp på Tingsryd, en häst som trivs oerhört bra med de här lite vidare kurvorna.

Spikarna i banprogrammet är 4 Stormy Pearl (V64-4) och 1 Henke Diablo (V64-5).

– Jag tar rygg på Peter Untersteiner som kör båda hästarna. Han tränar Stormy Pearl som såg jättefin ut senast och måste ha bra chans att kliva förbi till slut i ett lopp som jag tror kommer att köras i ett bra tempo. Henke Diablo har ju visat knallform på slutet och är en motiverad favorit.

”Ledningen är guld värd”, brukar det heta. Men i travsammanhang i Småland är väl inte det en självklarhet alls?

– Absolut inte. Det är ofta det blir riktigt tuffa öppningar och hästar som gjort bort sitt bästa den första biten eftersom banan inbjuder lite till det. Sådant brukar öppna upp för skrällar.

Mikael Wikner/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM