Här vinner Foppa 800 000 kronor

TRAV

Här vinner Peter Forsberg häst Britannia superloppet E3.

Foppas treåring krossade favoriten - från dödens.

Belöningen: 800 000 kronor.

E3-finalen för ston på Bergsåker slutade med en överraskning.

Storfavoriten Miss Shape med Björn Goop tog helt planenligt ledningen och Goop fick bestämma som han ville framme i ledningen.

Efter ett varv körde Robert Bergh vaket fram till dödens med Peter Forsbergs nya stjärnhäst Britannia så fort tempot lugnade ner sig.

Miss Shape såg ut att ha allt under kontroll med ett halvt varv kvar. I utgången av sista sväng trampade dock Robert Bergh gasen i botten på Foppas häst Britannia och på några steg hade ekipaget växlat ner favoriten.

Bergh lycklig

En lycklig Robert Bergh höjde pisken vid skyn i målgånget för att fira vinsten i årgångsloppet E3 för treåriga ston. Belöningen för segern blev hela 800 000 kronor.

– Det är jättekul, helt grymt, E3 är kul, jag har lagt många timmar för att se fram emot denna dag, och allt stämmer, det känns jättebra. Jag ville ligga bredvid ledaren, det gillar hon, och det blev mer och mer i tömmarna. Jag har ledsnat på att Erik Adielsson vill att man ska ge bort dödens, därför släppte jag inte, säger Robert Bergh.

– Redan 600 meter kvar hade jag bra vibbar. Favoriten var sig inte lik och sög tag i en töm, då förstod jag att det var klart. En sådan här dag får man bjuda på en segergest, fortsatte en lycklig "Bergharn".

Kent Forsberg skålade i champagne tillsammans med Robert Bergh i vinnarcirkeln.

– Det var väldigt överraskande, alla pratade om Miss Shape före loppet. Men som hästen var i Umeå hade vi inte gett upp hoppet, säger Kent Forsberg.

”Känns väldigt bra”

Allra lyckligast var hästens skötare, Sara Andersson:

– Det känns väldigt bra. Hon är fantastisk att hålla på med en härlig individ, säger Sara och torkar bort glädjetårarna.

Segertiden blev 1.15,1, två i loppet blev överraskningen Global Nova och trea den ännu större skrällen Pomona Wibb.

Robert Bergh är även uppfödare till Britannia och kunde därigenom inkassera ytterligare 160 000 kronor i uppfödarpremie. Dessutom fick Robert minst 80 000 kronor i kusk- och tränarprovision. Runt en kvarts miljon till kusken, tränaren och uppfödaren på ett bråde alltså.

Trav365