Profilen om festen: Njuter i en solstol

TV4-profilen berättar om travfesten.

TRAV

Sprintermästarveckan i Halmstad är sol, bad och golf.

Tv-profilen Peter Henriksson missar inte hemmadagarna.

– På banan blir det att njuta i en solstol vid grönområdena.

Foto: Kanal 75/BLOMQVIST THOMAS
Peter Henriksson berättar om travfesten i Halmstad.

Sprintermästarveckan i Halmstad är en av årets stora festhändelser i travet.

Det mesta utgår från Hotel Tylösand där travfolket bor, festar, badar och summerar golfresultaten.

Den stora arenan Halmstadtravet ligger på andra sidan stan inbäddad i lummig grönska.

Här tävlas det torsdag till lördag med det stora fyraåringsloppet Sprintermästaren på torsdagen, en fartfest över den engelska milen (1 609 meter) i försök och final.

Smeknamnet är ”Svergies Hambletonian” och i reklamen syns en leopardmönstrad travhäst i högsta hastighet.

Det stora avgörandet tajmas in till en glödande solnedgång över trätopparna.

TV4-programledaren Peter Henriksson är född och uppvuxen i Halmstad.

– Det var där mitt travintresse föddes i unga år, framförallt de här Sprintermästardagarna. Jag åker ner torsdag förmiddag i år och stannar fram till söndagen, de här dagarna är givna, säger han.

Vad är det bästa med de här dagarna?

– Det finns så mycket att ta del av – publikfesten, den fina sporten och sommaraktiviterna runt om. Halmstad är en av landets verkliga sommarstäder som lever upp på sommaren.

Hur upplever man de här dagarna på bästa sätt?

– Jag skulle starta uppladdningen på stranden, på Tylösand eller lugnare Frösakull längre bort. Sedan rekommenderar jag banans grönområden och att sitta i en solstol och njuta.

Vad är det bästa med trav?

– Det är enormt fina djur, men som jag har både stor respekt och allergi för. ­Sedan är det spänningsmomentet och all taktik, både sportsligt och spelmässigt.

– Det är roligt med alla livliga diskussioner. Helheten är svårt att slå.

”Timmarna går snabbt”

Från och med den här säsongen är det Henriksson som leder de tre timmar långa livesändningarna i TV4 vid V75 på lördagar. Han har imponerat och skapat respekt hos både de mest trav­insatta och den breda publiken.

– Det var jättekul när förfrågan kom. Jag har jobbat med fotboll och ishockey länge och hade sneglat på att få börja jobba mer med trav.

– De här sändningarna är jättespännande och fruktansvärt roliga att göra. Det jag tycker om är att både sporten och spelet får utrymme, vi tar oss gott om tid till de sports­liga analyserna.

– Sändningarna har ett bra driv. De tre timmarna går enormt snabbt.

Nu fattas bara det vackra vädret för Halmstad.

Det fanns några år när tävlingarna fick öknamnet ”Sprinklermästaren”.

FAKTA

Mer om travfesten i Halmstad

Upplägg

Stora fyraåringsloppet Sprintermästaren och V65 på torsdagen, stonas motsvarighet Stosprintern och V65 på fredagen och V75 på lördagen.

Karaktär

 Sol, bad och golf i semesterstaden Halmstad, Sprintermästaren har kallats ”Sveriges Hambletonian” på grund av fartfesten och det amerikanska upp­lägget. Banan har medvetet profilerats som en lite exklusiv bana.

Bana

 Upplopp: 199 meter. Övrigt: bredaste banan i landet med 27 meter vid startplatsen för 2 140-meterslopp, respek­tive 25 meter vid starten på distansen 1 640 meter, startbilen har vinklad vinge som innebär att hästarna med ytterspår får någon meter tillgodo.

Tvåbenta

hemmaprofiler

Kari Lähdekorpi, Peter Untersteiner, Peter Ingves, Marcus Lindgren, Tommy Karlstedt, Stefan Persson, Dan Widegren, Petri Puro.

Fyrbenta

hemmaprofiler

 Frillan Filiokus (Persson), Go on Pale (Lähdekorpi), Neo Smed (Lähdekorpi), Oliver Twist (Lähdekorpi), Tryptophan Ås (Lindgren).

Intressanta

gäster

Favoriter i Sprintermästaren blir troligen: One too Many, Orecchietti, Formula One, Kadett G.P., Wishing Stone.

Kändisfaktor

4Johan Edlund och Jan-Olof Molin är populära som konferencierer, miljardären Anders Ström och hans stall Courant har en beryktad VIP-fest, travfolk och andra kändisar festar och bor på Per Gessles Hotel Tylösand. Olika golfkonstellationer har också sina olika uppgörelser.

Andra aktiviteter

4 8–10 juli är det Sverige–Serbien i Davis Cup-kvartsfinal i Halmstad Arena, med bland andra Novak Djokovic i det serbiska laget.

Vinnare fem senaste åren

2010: You Bet Hornline, kusk/tränare: Robert Bergh 2009: Lavec Kronos, kusk/tränare: Lutfi Kolgjini 2008: Dust All Over, kusk: Örjan Kihlström, tränare: Roger Walmann 2007: Naughty Nunu, kusk: Erik Adielsson, tränare: Stig H Johansson 2006: Fantasy Broline, kusk/tränare: Robert Bergh.