Svanstedts superhelg

Foto: ALN
Åke Svanstedt.
TRAV

Åkes superhelg på V75 och Forus slutade med över två miljoner kronor in till stallet.

I och med Torvald Palemas seger i Forus Open är nu hästen den tredje vinstrikaste svenskfödda hästen i historien.

– Just nu är Svanstedt lika dominerande som Stig H när han var som störst, säger experten Lennart Forsgren.

Åke Svanstedt dominerar i Svensk travsport. Tränaren leder just nu tränarligan i Sverige med totalt 18,6 miljoner inkört och även i travets elitserie, V75, är han överlägsen.

33 segrar hittills i år och fler kan det bli på lördag få han har tio hästar till start på V75 på Halmstad.

Under helgen förbättrade han sin statistik då han körde in över två miljoner kronor då han bland annat tog en dubbelseger på V75 och vann storloppet Forus Open för tredje året i rad med Torvald Palema.

I och med segern gick Torvald Palema upp på tredje plats över de vinstrikaste svenskfödda hästarna genom tiderna. Toppar listan gör Stig H Johanssons Victory Tilly.

Som Stig H

Åke Svanstedt dominerar även den listan då han tränade tvåan, Gidde Palema och fyran, Zoogin, under deras tävlingskarriär.

– Just nu är Svanstedt lika dominerande som Stig H när han var som störst och någon bra förklaring till det är svårt att säga, säger Lennart Forsgren.

Liten grön kusk

Forsgren menar att det finns flera faktorer till Svanstedts framgång, men att Åke är nyfiken på att hela tiden lära sig kan vara en viktig del.

– Jag läste V75-guiden i lördags om Lasse Lindberg, de intervjuade Lasse Lindberg och då berättade han om en liten grönklädd kusk på Bergsåker. Det var Svanstedt och han var väl kanske bara 18-19 år då. Lindberg höll på att balansera en häst som travade dåligt och då var det en liten, numera grönklädd kusk, som sprang och tittade vad han gjorde hela tiden. Han var nyfiken. Det tycker jag är slående när det gäller Svanstedt, han är öppen för nya idéer och testa nya saker. Det är ganska unikt. Sedan har han hästkunskapen, han är uppväxt med hästar, säger Forsgren.

Att Svanstedt är så överlägsen på V75 är stort.

 – Det var två segrar i lördag, några andra och tredjeplatser och det är helt sjukt resultat inom V75. Jag vet hur svårt det är att vinna ett lopp på V75. Man kan tycka vad man vill om Åke Svanstedt men som tränare att göra det här är otroligt bra gjort.

217 hästar på träningslistan

Dessutom har Åke Svanstedt hela 217 hästar i träning just nu. En siffra som troligtvis är rekord i Sverige för en tränare.

– Det är nog inte någon tränare i Sverige som haft fler hästar. Att ha så många hästar och få maskineriet att fungera, det krävs att han har bra koll på personalen och hittat en organisation som fungerar. Det gör det onekligen med tanke på resultatet, säger han.

FAKTA

Här är de vinsrikaste hästarna genom tiderna/svenskfödda

Victory Tilly 37, 7 miljoner

Gidde Palema 27, 0 miljoner

Torvald Palema 26, 2 miljoner

Zoogin 25, 3 miljoner

Opal Viking 24,4 miljoner

ARTIKELN HANDLAR OM