Efter skandalerna – startar trots spåret

Skandaltränaren startar sin stjärna i Sverige - trots spår sju

Foto: Kanal 75
TRAV

Skandaltränaren Fabrice Souloy har i sista stund strukit sina hästar på grund av spåret.

I försöket till Sprintermästaren har hans stjärna Wishing Stone fått spår sju – men hästen startar ändå.

– I det här gänget är spåret inte några problem, han skulle kunna ha spår 12 och ändå vinna det här, säger experten Anders Lindqvist.

Den franska topptränaren Fabrice Souloy har skapat rubriker i travmedia i vår och sommar då han har anmält sina hästar till lopp i Sverige, men sedan strukit i sista stund.

Bara dagar innan Elitloppet strök han Commander Crowe från loppet och många var kritiska och ifrågasatte strykningen.

Inför elitloppssöndagen strök han sin häst Napoleon Bar och berättade för Travnet att det var på grund av det dåliga spåret.

– Jag kan lika gärna gå på kasinot och livnära mig på att spela på sjuan eller åttan i stället för att träna hästar om det ska vara så här, sa han då.

”Inte några problem”

I torsdagens  försök till storloppet Sprintermästaren på Halmstad har hans häst Wishing Stone fått spår sju, men trots spåret väljer tränaren att starta sin häst.

 – Nu är inte spåret så dåligt i och med att det är ett ojämnt startfält. Spåret ska inte vara några problem. I det här gänget är spåret inte några problem, han skulle kunna ha spår 12 och ändå vinna det här. Det är ett relativt litet fält. Det är värre i Frankrike med 16-18 hästar. Jag tycker att Souloy har överdrivit lite när han klagar på spår sju och åtta, menar Lindqvist.

”Hetaste kusken”

Wishing Stone blir hårt betrodd av spelarna och Anders Linqvist tror att det kan bli seger.

 – Det är bara bra med hästen, men han har varit ute i några tuffa lopp den senaste tiden. Det är en häst som som tävlat i den högsta eliten och nu möter hästar som inte är lika bra. Dessutom har hästen den hetaste kusken just nu, Åke Svanstedt.

 – Jag tror att Wishing Stone  har god chans att vinna. Hästen har tävlat mycket i år och i fjol, men Souloy är duktig på att hålla hästarna fräscha. Han har bra utrustning med massage, spa och hästarna får simma och gå i kallt vatten. Hans hästar är bortskämda, säger Anders Lindqvist

Ägarna har valt kusk

I och med att Wishing Stones ordinarie kusk Jean Michel Bazire valt att bojkotta Sverige på grund av våra hårda regler testar kretsen kring hästen en ny kusk.  Åke Svanstedt sitter upp i sulkyn för första gången.

– Det är framförallt ägarna som bor i Danmark som har bra koll på Sverige och har mycket att säga till om. Åke är hetast just nu och det passade bra att han kör då han inte har någon annan häst till start.