Straffet: Får inte besöka travbanor

Ytterligare en av Nils Enqvist hästar är dopade – nu agerar travförbundet

Foto: ALN
TRAV

Här är travförbundets straff mot travtränaren Nils Enqvist.

Efter att ännu en av hans hästar lämnat ett positivt dopningsprov

döms tränaren till tillträdesförbud till landets travbanor.

Dessutom får inte hans hästar tävla.

Utredningen pågår fortfarande mot travtränaren Nils Enqvist men nu har förbundet beslutat att ge tränaren tillträdesförbud till landets travbanor.

Dessutom får inte hans hästar tävla i väntan på att utredningen blir klar.

Det var efter att oanmält besök i början av maj i år hos tränaren som man tog dopningsprover som visade anabola steroiden stanozolol i hästarna Freedom Viking och Thunderstormviking, samt den smärtstillande substansen metokarbamol i hästen Diamond Viking.

Sprutor i stallet

I samband med besöket hittades även flera sprutor och kanyler i stallet, av vilka några visat sig innehålla stanozolol.

Nu har även provsvar kommit på de andra hästarna och det visade sig att ytterligare en häst, Simsalabim, lämnat ett positivt dopningsprov avseende stanozolol.

Får inte besöka travbanor

Svensk Travsport har nu, med stöd i Tävlingsreglementet, beslutat att ge Nils Enqvist omedelbart tillträdesförbud till alla till Svensk Travsport anslutna travbanor i avvaktan på att den pågående utredningen slutförs.

”Vi ville agera”

Dessutom är alla hästar som är hel- eller delägda av Nils Enqvist, eller hans bolag Golden Viking AB, förbjudna att delta i tävlingar tills vidare. För de hästar som testat positivt gäller detta tills vidare även om äganderätten övergår till annan.

– Vi har avvaktat provsvar på samtliga hästar uppstallade i Sverige, och vår utredning är nu så långt kommen att vi anser att synnerliga skäl föreligger för detta beslut i väntan på att utredningen färdigställs. Det här är första gången som anabola steroider anträffas i Sverige och då tar vi ändå tusentals dopningsprover varje år. Vi ville därför agera i det här läget och markera hur allvarligt vi ser på detta. Djurskyddet och en ren travsport är centrala frågor för oss, säger Peter Forssberg överveterinär på  Svensk Travsport i ett pressmeddelande.

Väntar på svar

Ännu har man inte fått provsvar på Nils Enqvist miljonhäst Opal Viking som står i Italien. 

Utredningen beräknas vara klar i höst då Svensk Travsports ansvarsnämnd tar över fallet.

– Vi kan naturligtvis inte spekulera i hur ansvarsnämnden kommer att döma. Rent teoretiskt kan dock en fällande dom om det visar sig vara uppsåtligt ge livstids indragning av licensen och tillträdesförbud till alla travbanor, men om han fälls för tränaransvaret blir straffet betydligt lindrigare, säger Peter Forssberg.