Stig H om stjärnan: Är trist och ovillig

Stig H Johansson stjärna Formula One är oinspirerad och lat i träningen – förvandlas på banan

Foto: Kanal 75
TRAV

I träningen är han oinspirerad, trist och ovillig.

Men på tävlingsbanan är Formula One en riktig topphäst.

Nu är han en av favoriterna i Sprintermästaren.

– Förhoppningen är att han ska kriga om vinsten, säger Stig H Johansson som jagar sin sjunde seger i storloppet.

På torsdag smäller det i Halmstad när landets fyraåringar drabbar samman i Sprintermästaren.

Stig H Johansson har tränat sex vinnare i loppets historia. Gallini (-74), Ultimo H. (-81), The Onion (-84), Peace On Earth (-89), Regent Broline (-96) och Naughty Nunu (-07). Han tvekar inte om vilket som är hans bästa minne.

– Det är klart att det är The Onions seger. Det var en speciell häst och han gick en fantastisk tid, 1.12,0, vilket var världsrekord då. Det gav eko över hela travvärlden, minns Stig H Johansson.

"Man tror inte att det är samma häst"

I år heter Solvallatränarens vapen Formula One. Tillsammans med Wishing Stone och Orecchietti är han en av de tre förhandsfavoriterna.

Formula One började karriären lysande i fjol och radade upp segrarna. Han har tävlat fortsatt starkt även i år och visat att han matchar de bästa i kullen. Fyraåringsstjärnan har tagit elva segrar på 16 starter och sprungit in drygt 1,6 miljoner kronor. Hästen har varit i Stig H:s träning sedan han var två år. Men att det skulle bli den här utvecklingen var inget Stig H kunde drömma om när han satt och körde sin häst innan han började tävla.

– Man tror inte att det är samma häst när man kör med honom hemma. Han är nästan aldrig inspirerad av att träna utan är tråkig, trist och ovillig. Han är mest intresserad av andra grejer, säger Stig H.

När märkte du att det var en topphäst?

– Första gången jag kände att det var något extra var när jag kvalade honom. Man hade ju förhoppningar innan eftersom han har jättefin härstamning och exteriör, men kvaliteterna dök inte upp förrän i kvalet. Då var han något helt annat än han visat i träning.

Har du haft någon tidigare stjärna som har uppträtt på samma sätt?

- Det finns såklart några som har haft samma egenskaper, men så här extremt som Formula One gör, att verkligen skilja på träning och tävling på det sättet, kan jag inte påminna mig om att jag har haft.

Vilka är hans bästa egenskaper?

– Han har ju många goda kvaliteter, det tycker jag absolut. Han är travsäker, speedig och har visat att han kan öppna bra.

Vad säger du om hästens insatser på slutet?

– Han gick jättebra i Kungapokalen som trea och hamnade sedan en bit bak i Fyraåringseliten. Sist vann han ett billigt lopp när han kom till ledningen och fick bestämma. Erik var nöjd och hästen såg fin ut. Han kunde inte göra mycket mer än att prestera på det viset.

"Allt ser bra ut"

Formula One startar i det tredje försöket i Sprintermästaren. De tre främsta går vidare till finalen samma kväll med en miljon kronor till vinnaren. Formula One blir jättefavorit ifrån spår sex, vilket nu har blivit ett hack längre in i banan sedan Campbell Ås blivit struken.

Hur stora är förhoppningarna att vinna Sprintermästaren?

– Har man en så här bra häst då är det förhoppningar om att kunna vara med och kriga om vinsten. Allt ser bra ut så här långt och det är inga konstigheter med förberedelserna. Hästen känns fin efter förra loppet, säger Stig H Johansson.

Du har även med Octopus i det första försöket till Sprintermästaren. Hur beskriver du honom?

- Octopus tyckte man tidigt att det var ett ämne till något stort. Sedan hade han lite svårt som treåring att blomma ut som vi hade hoppats. Men han har varit bättre i år och gått några riktigt bra lopp.

– Han gick bra i Kungapokalen, i försöket gick han jättebra till slut och i finalen kom han på vingel från början men gick även då bra. Hästen har visat att han tillhör, inte det översta skiktet, men strax där under. Jag hoppas att han kan ta sig till final.

Inget segerbad för Stig H

De senaste åren har det blivit något av en tradition att tränaren och kusken till vinnaren badar i Tylösand framåt nattkröken och blir förevigad på bild. Men något segerbad av Stig H är inte aktuellt om Formula One skulle vinna.

– Absolut inte, det blir inget bad på natten för min del. Jag badar nog på dagen i så fall. Skulle det gå bra så äter man väl mat och har trevligt ändå. Men bada på natten får någon annan hålla på med, säger Stig H.

Michael Carlsson/Kanal 75