Svanstedt om succén: Vinner lopp överallt

Stall Svanstedt fortsätter att dominera – vann fem lopp på Åmål

Foto: Kanal 75
TRAV

Mannen som dominerar svensk travsport dominerade även Åmåls V64-tävlingar.

Åke Svanstedt vann tre lopp som tränare, två körde han själv, medan sonen Anders vann med Gidde T.H.

Dessutom vann duon ytterligare två lopp utanför V64.

– Hela stallet går jättebra nu. Hästarna vinner lopp överallt, sa Åke Svanstedt

V64-tävlingarna i Åmål drog publikrekord. Den gemytliga 800-meters banan lockade 6 046 personer den här härliga sommarkvällen.

Åke Svanstedt satte sin prägel på tävlingarna som så många gånger förr. Det råder ingen hejd på framgångarna och han är just nu lika dominant som Sören Nordin och Stig H Johansson har varit tidigare i svensk travsport.

Andra raka för Nettan Palema

Nu inledde han V64 genom att vinna bombsäkert med omgångens största favorit, Nettan Palema. Svanstedt körde till ledningen efter sjuhundra meter och var sedan helt ohotad. Nettan Palema, som tävlade barfota runt om för andra gången, vann med gott om krafter kvar.

– Det är en fin löphäst som har varit lite sen, precis som de brukar vara efter Gidde Palema. Men hon har blivit bättre och bättre och gör alltid som hon ska. Hon har blivit lite snabbare utan skor men det är inte bara det. Hon har även utvecklats och blivit bättre och har bra löphuvud, sa Åke Svanstedt.

Nytt förvandlingsnummer

I V64-3 visade Svanstedt upp ett förvandlingsnummer i Clove Bud. Den norskfödde hästen var segerlös tidigare men i andra starten för Svanstedt var det dags för vinst. Han kördes fram utvändigt om ledaren varvet kvar och vann sedan hur enkelt som helst.

– Han hade gjort ett lopp innan för mig så formen var uppåt. Jag har haft honom ganska länge, det blev inte klart med hans papper ifrån Norge så han fick träna på extra länge. Det var inget att välja på än att gå fram, det var inte så högt tempo. Han avgjorde enkelt, sa Svanstedt.

"Behöver inte be om ursäkt"

I V64-avslutningen blev Åke Svanstedts egen uppsittning Master Danchip struken. Då klev stallkamraten Gidde T.H. fram och vann med sonen Anders i sulkyn. Det här var Gidde T.H:s första lopp över kort distans, i 72:a starten i karriären. Han blev utsvarad i tredjespår in på slutvarvet men kopplade ändå greppet in på upploppet och höll undan knappt men säkert före attackerande Premier League.

– Han behöver inte be om ursäkt för den här segern. Han fick ett tufft lopp med ett hårt sistavarv och svarade riktigt bra, sa Anders Svanstedt.

Stall Svanstedt vann hela fem lopp under kvällen då de även satte dit M.T.Golden Boy (Åke) och Polca utanför V64.

V64-raden blev för övrigt favoritbetonad. Sex rätt gav 698 kronor och fem rätt 14 kronor. Det blev ingen utdelning på fyra rätt och därmed jackpot till nästa veckas tävlingar som då körs på Dannero.

Michael Carlsson/Kanal 75