Huselius om sin nya V75-häst: Ruskigt bra

NHL-stjärnans nya häst startar på Halmstad – ägaren om hästen

Foto: ALN/Kanal 75
TRAV

Kristian Huselius är en känd travfantast, spelare och hästägare.

Lördagen blir extra spännande för NHL-stjärnan.

Då startar hans nya häst Carlos Lightning på V75.

Bland delägarna finns även hockeyprofilerna Tony Mårtensson, Per-Johan Axelsson och Magnus Johansson.

– Hästen är ruskigt bra. Visar han upp sig från sin bästa sida får de andra åka, säger Huselius.

Forwarden i Columbus Blue Jackets har semester och är hemma i Sverige. Som vanligt blir det mycket trav på somrarna. Kristian Huselius äger totalt sju hästar och dessa tränas av Solvallas Timo Nurmos.

– Jag bor i Stockholm på somrarna och då är det skönt att vara nära och jag tycker att Timo är en väldigt bra tränare. Det är en härlig avkoppling att åka ut till gården och hälsa på hästarna. Det är fantastiskt trevligt, säger Kristian Huselius.

Fick inte köpa honom först

Han har tidigare varit med och ägt världsstjärnan Quarcio du Chene. Hockeyproffsets nuvarande hästar är bland annat V75-vinnarna Caddie Comet och Mils You Love. I vintras köpte Huselius en ny häst. Han hade fått upp ögonen för Carlos Lightning som då tränades av Thomas Uhrberg.

– Jag såg Carlos Lightning när han tävlade och blev jättesugen på att köpa den. Jag tyckte att det var en fin häst och såg flera lopp den gjorde via atg-live. Men först när jag ringde sa ägaren nej och ville inte sälja. Så gick det en tid innan jag ringde igen och till slut gick affären igenom.

– Jag ville att grabbarna från Quarcio du Chene-gänget skulle vara med på en liten del också och det är kul att det blev så. Hästen är ruskigt bra men det strulade en del i början med galopper. Näst senast blev han störd till galopp och hade nog varit i segerstriden annars. Jorma satt bara och åkte ute i spåren i 1.09-tempo när han blev påkörd. Senast vann han på 14,2 med gott om krafter kvar, säger Huselius.

"En riktig toppenhelg"

Han är själv på plats i Halmstad under sprintermästaremeetinget. Just den här helgen är något att han ogärna missar. Att dessutom ha starthäst på V75 är förstås något extra för en travälskare.

– Sprintermästaren är en riktig toppenhelg. Vi brukar åka hit hela familjen och bor på Tylösand. Det är semester och avkoppling. Man hoppas alltid på strålande sol och de två sista åren har det varit bra väder. I år ser det kanske inte lika bra ut då de har sagt att det ska regna lite.

– Det blir trav torsdag, fredag och lördag. Att ha starthäst på V75 år fantastiskt kul. Speciellt när det är en häst som man tror ska kunna vara med där framme, säger han.

"Såg otroligt bra ut senast"

I fjol fick Kristian Huselius se sin Mils You Love vinna på V75 just den här helgen. Den hästen har tävlat mycket bra senaste året och finns nu i Silverdivisionen. I år har han stora förhoppningar på sitt nyförvärv Carlos Lightning. Den fyraårige hingsten startar i V75-2 och har spår fem bakom bilen.

– Timo ville ha med honom i Sprintermästaren först. Men sedan kom vi fram till att det kändes tufft med kanske två heat samma dag. Hästen har ju inte gjort så många starter i år och senast var ju faktiskt det första riktiga loppet som han fick. Så vi valde att satsa på V75 istället.

Hur stora är förhoppningarna? Tror du att han kan vinna?

– Det är alltid tufft på V75 och han möter några som är riktigt bra. Men jag hoppas att han visar sig från sin bästa sida för då får de andra åka.

– Han är snabb ut bakom bilen och jag tror att det här är en häst som kan gå riktigt långt. Han såg otroligt bra ut senast och det blir spännande. Man är alltid nervös när ens hästar startar och det är lite extra när man har hittat den här själv, säger Kristian Huselius.

Tränare Nurmos är optimist

Tränaren Timo Nurmos håller med om att det här är en bra häst. Han är också förhoppningsfull inför V75-starten, denna jackpotomgång där en ensam vinnare kan ta hem 47 miljoner kronor enbart på sju rätt.

– Carlos Lightning (V75-2) vann okörd med propparna kvar i öronen senast. Han hade vunnit redan näst senast om han inte hade blivit påkörd i sista sväng. Hästen har tränat bra i veckan och känns jättefin. Det känns som att han bara går framåt hela tiden. Det är en stark och fin häst. Eventuellt blir det barfota runt om och jag är optimist. Jorma får prova för ledningen och får vi spets kör vi där, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson/Kanal 75