Var helt galen – nu radar hästen segrar

Fartvidundret har tagit fyra raka – startar på V75

Foto: ALN /Kanal 75
Staro Divine vann överlägset på Kalmar. Nu startar hästen vid helgens jackpott på V75.
TRAV

Tidigare var hon helt tokig och kuskarna vågade inte köra henne.

Nu har Staro Divine fyra raka segrar och är svensk rekordhållarinna.

Lita på att det kommer att gå undan när fartvidundret är tillbaka på V75.

– Hon går inte att stoppa. Jag tror att hon springer runt 1.10,5 igen, säger kusken Riccardo Bianchi.

Det är dags för årets stora fest på Halmstadtravet med sprintermästarehelgen. V75 på lördag kryddas dessutom med en jackpot. En ensam vinnare kan ta hem 47 miljoner kronor, enbart på sju rätt.

Redan i den första avdelningen kan man räkna med fartfest. I ett lopp för Stoeliten gör Staro Divine en spännande start mot betydligt mer rutinerade konkurrenter. Det Petri Puro-tränade stoet har på bara de senaste månaderna tjänat över en halv miljon kronor. Hon har rusat genom klasserna men fullständigt struntat i det allt hårdare motståndet. Senast utklassade hon konkurrenterna i Bronsdivisionen i Kalmars V75-omgång. Hästen svarade för en enorm insats när hon drog de övriga sönder och samman. Staro Divine ledde överlägset loppet igen och vann på 1.10,4, tangerat svenskt rekord för äldre ston.

– Jag trodde inte att hon kunde springa så fort. Efter femhundra meter vände jag mig om och tänkte, oops, det här blev lite fel. Men trots att hon sprang 1.10 första varvet så stannade hon inte. Jag hade hela tiden pisken bakåt och lät henne bara springa. När det var 100 meter kvar så ropade jag lite på henne. Då svarade hästen direkt och det var inte helt tomt i mål, berättar Riccardo Bianchi, lärling hos Petri Puro i Halmstad.

Var farlig att köra

Men tidigare har det verkligen inte gått på räls för Staro Divine. Visserligen har stoet alltid visat hög kapacitet, men hon har också varit mycket egensinnig. Ett tag var man nära att ge upp och låta henne gå till avel.

– Det är helt otroligt vilken utveckling hon har haft. Vi har vetat att hästen har varit jättebra sedan vi började köra henne som tvååring. Sedan hände något och hon blev helt tokig. Hon började pulla och ville inte trava. Hon stannade inte på kommando och var nästan farlig. Jag minns att Peter Ingves sa efter ett lopp att han inte vågade köra henne mer.

– Ibland kunde hästen börja slå och då var det inte roligt att sitta bakom. Vi provade nästan alla bett som fanns till munnen men det hjälpte inte. Hon var alltid jättesnäll i stallet men när hon kom till banan hetsade hon upp sig och var väldigt knepig, redan i värmningen. Jag minns en gång i ett provlopp i Halmstad när hon var helt tokig och då ville jag bara köra ut.

Hur kom ni tillrätta med problemen?

–Vi provade att ridträna henne. Josefine Larsson som jobbar stallet rider hästen och hon har gjort ett mycket bra jobb. Det blev bättre och bättre hela tiden. Hästen får mycket ridträning i djup sand och tränar inte så fort men mycket.

– Sista halvåret har hon ändrat sig väldigt mycket. Hon är inte lika hetsig längre och förstår våra signaler bättre. Men hade du sagt till mig för sex, sju månader sedan att hästen skulle ha fyra raka segrar och sprungit 1.10,4 hade jag bara skrattat, säger Bianchi.

–Nu kan man till och med vara med i defileringen och göra provstarter. Det kunde man inte tidigare. Jag tycker också att jag är ganska lugn med hästar och pratar mycket med dem. Jag är glad att Petri låter mig att fortsätta köra henne, trots att det är V75. Det är lätt hänt att man sätter upp en catchdriver annars istället för en lärling.

Tror på seger igen

På lördag får Staro Divine sitt verkliga elddop. Med sina 684 000 kronor intjänat möter hon elitston som är betydligt mer meriterade och har tjänat flera miljoner. Men Riccardo Bianchi räds inte den tuffa anmälan. Han är till och med inne på att det kan bli en repris från i Kalmar.

– Hästen har tränat idag (läs måndag) och var jättefräsch och fin. Efter det tuffa loppet i Kalmar så kastade hon sig över maten direkt och sprang runt i hagen och var pigg och glad. Hon tog loppet på helt rätt sätt.

– Om jag vill ta ledningen så gör jag det. Det beror lite på hur hästen känns bakom bilen. Är hon laddad och bara drar iväg så kan ingen stoppa oss. Då är det bara att låta henne göra som hon vill. Det är ingen idé att börja bråka med henne.

– Men är hästen lugn kan jag även tänka mig att köra i ryggar. Jag tror att hon kan springa runt 1.10,5 igen. Då tror jag mycket väl att hon kan vinna, hästen känns så pass fin nu och blir bara bättre och bättre. Det blir barfota runt om som vanligt. För mig är det jätteroligt att få köra det här loppet den här helgen. Det är hemmaplan och mycket folk, det ska bli kul, säger Riccardo Bianchi.

Vill bli egen tränare

Den 31-årige italienaren kommer från Rom och har jobbat i Sverige i fyra år. Under de här åren har han lärt sig att prata riktigt bra svenska.

– De första två åren pratade jag mest engelska men på senare har jag försökt att lära mig svenska. Petri pratar mest svenska med mig.

– Jag har jobbat med hästar i hela mitt liv och bland annat varit hos Jori Turja i Italien. Det var under Varennes framgångar så det var en rolig tid. En kompis som är hästtandläkare och som jobbar mycket här i Sverige hos bland annat Stig H och Goop sa till mig en dag att varför provar du inte i Sverige.

– Jag flyttade hit och de första fyra, fem månaderna jobbade jag hos Preben Kjaersgaard. Han hjälpte mig mycket med hästar när jag skulle ta licens. Sedan var jag i två månader hos Kari Lähdekorpi innan jag började hos Petri Puro. Jag trivs jättebra och har ansvar för mycket i stallet så det känns bra. En dag vill jag bli egen proffstränare, säger en sympatisk Riccardo Bianchi.

Michael Carlsson/Kanal 75