Bergh: ”Känns som att vi slår rekordet”

TRAV

Han är tvåa i den allsvenska tränarligan efter Åke Svanstedt.

Robert Bergh har kommit till toppen för att stanna.

Inför V64 på Dannero har han det väl förspänt.

– Jag har fyra bra chanser, säger Bergh.

Robert Bergh har stadigt förbättrat stallets resultat de senaste åren. I fjol slog han nytt rekord med 23 miljoner kronor inkört. I år visar siffrorna på 12,6 miljoner inkört per den 10 juli. Det är hård strid med Stig H Johansson om andraplatsen bakom ledande Åke Svanstedt i tränarligan. Men Bergh har just nu ett försprång med 200 000 kronor.

– Det är jag ju inte riktigt nöjd med. Jag vill ju hellre vara närmare Svanstedt och lite längre ifrån Johansson, säger Robert Bergh och skrattar.

– Men skämt åsido så har vi nu lyckats komma upp i en bra nivå med 115 till 120 hästar i träning. Vi har ett väldigt bra stall och det är väl det här antalet som folk i allmänhet har trott tidigare att vi har haft. Men jag har istället haft runt 60 till 70 hästar och cirka tio ettåringar varje år. Nu har den siffran dubblats och vi har 20 nya unghästar varje säsong. Det är ett helt annat länge än tidigare.

– Vi har 18 av hästarna på min filial i Frankrike så det blir en spännande sommar och höst. Vi gjorde ett jäkla kliv i fjol när vi slog rekordet med över fem miljoner. Det känns faktiskt som att vi kan slå de siffrorna i år.

Vill ha fler ”mjölkkor”

Robert Bergh dominerar inte bara i Norrland utan har även flyttat fram sina positioner i hela landet. Han har en segerprocent på 20 procent för stallet vilket är riktigt bra. Att han dessutom ligger tvåa i tränarligan säger det mesta. Med tanke på det är det lite överraskande att höra honom säga följande.

– Egentligen känns det inte som att jag har något speciellt jättebra år. Det går normalt och jag är nöjd och glad men jag har inte så många ”mjölkkor” som drar in de där riktigt stora pengarna. Visst, Britannia vann E3-finalen och Kadett C.D. har tjänat en del. Men jag har inte varit med så mycket i gulddivisionen utan det har varit mer bredd än topp, säger Bergh.

V64 med jackpot

På onsdag gästar V64-turnén Dannero. En omgång som dessutom kryddas med en jackpot. Att flytta ut V64-tävlingarna på sommaren till mindre banor är något som Robert Bergh hyllar.

– Det är jätteviktigt eftersom de här banorna inte får någon V75-dag. Så det blir otroligt uppskattat och de tar hand om onsdagarna på ett helt annat sätt. Både publik och aktiva tycker att det är jättetrevligt, säger Bergh som även har en filial på Dannero med sina ett- och tvååringar.

Läs här nedan om stallets alla chanser.

FAKTA

”Jag tror på Real de Rabut”

V64-1

”Real de Rabut har varit ute i stenhårda gäng och mött de bästa på slutet. Dessutom ifrån dåliga spår. Från och med det här loppet så kommer vi att matcha lite lugnt i norrländska lopp ett tag. Formen är lika bra som när skrällde i V75 på Solänget. Jag tycker till och med att han är några procent bättre nu än när han vann då. Han har utvecklats ytterligare och lärt sig att både öppna och springa snabba slutvarv. Det är klart att det här är ett lite bättre lopp för honom med lite lugnare motstånd. Jag hoppas att han ska hitta tillbaka till segersötman. Jag är optimist och tror på bra chans, säger Robert Bergh.”

V64-2

”Twist Life har höjt sig ett snäpp och varit bra i tre raka segrar. Han har varit ifrån tävlandet några veckor nu men ser fin ut i träningen. Jag får prova för ledningen och hoppas att det håller hela vägen. Den långa distansen klarar han bra och så bra som han känns är jag uppåt även här.”

V64-3

”Mana Grabben var inte bra senast men hade då en infektion i kroppen. Nu ser hans värden på blodproven bra ut igen och det gick över på en vecka. Han gjorde ett strålande lopp i V75 näst senast efter galopp och forcering i spåren. Hade vi inte blivit utknuffade varvet kvar hade han vunnit det loppet trots galoppen. Hästen är väldigt kapabel och har gjort två grymma lopp för mig. Han har ett bra spår och är snabb ut. Men jag tycker att han är lite bättre bakifrån än i ledningen så vi får se hur jag kör med honom. Han ska i alla fall räknas med bra chans.”

V64-4

”Highway To Hell har gjort det väldigt bra på slutet och spurtat bra ifrån tråkiga lägen. Hon har jättefin form men vinner inte så ofta och har ett lite svårare läge nu än på slutet. Det är ingen het chans och jag är nöjd med en bra placering.”

V64-5

”Noss Wood har en missvisande resultatrad och han är klart bättre än raden. Galoppen senast var en ren otursgalopp och när vi provade barfota på V75 så blev det heller inte bra. Formen är faktiskt riktigt bra och hästen började med tre raka segrar när han kom till mig. Han är nog inte helt borta här och ska räknas, säger Robert Bergh.”

Michael Carlsson, Kanal75