Axevallas reklamkupp – upprör på Facebook

”Otroligt vad en sådan fråga kan engagera”

Foto: Kanal75
TRAV

Här är Axevallas oväntade reklamkupp inför storhelgen.

Travbanan har skapat en Facebook-grupp för att ta itu med den kontroversiella frågan om banan ska ha ”blomsterflickor” eller inte.

Nu har frågan: ”Ska vi ha kvar blomsterflickorna?” skapat en storm av känslor.

– Det är ofattbart hur många som har engagerat sig under ett dygn, säger Benny Ternemar, travbanechef på Axevalla.

Nästa helg öppnar Axevallas travbana i Västergötland sin största helg för året. Helgen brukar besökas av mellan 30 000 till 35 000 åskådare som tittar på banans storlopp. En helg som i trav-Sverige blivit en sommarklassiker.

Ett lika stort traditionellt inslag har varit de ”blomsterflickor” som inlett defileringen inför storloppet Stochampionatet. En tradition som pågått sedan 1994 och som i flera år kritiserats för att vara förlegad.

– Från början var det inte ”blomsterflickor” då var det tjejer som slängde ut rosor till publiken. Nu är tanken att de ska påannonsera loppet en halvminut innan genom att hålla upp en skylt. Det är som när boxningen visar första ronden och andra, säger Axevallas travbanechef Benny Ternemar.

Och kritiken har funnits där hela tiden.

– Det har varit ett sånt jävla tjat. Jag har försvarat det, säger Benny Ternemar.

Två läger

Därför valde Axevalla själva att inför i år ta reda på vad folk tycker om ”blomsterflickorna”, genom att skapa en Facebook-grupp. Gruppen har kommit att dela upp folk i två läger.

– Vi skapade den för att verkligen få se vad folk tycker. Det är ofattbart vad många det är som engagerat sig under ett dygn. Det är otroligt att det kan vara en så stor fråga.

Vad tycker folk?

– Tjejer vill ha bort det och killar vill att det ska vara kvar. Men i år har det löst sig. För de tre trillingar från Skara som har gjort det här i 10-15 år kan inte i år.

Kan du förstå kritiken?

– Tidigare var det tjejer i bikini när vi hade en sponsor som ville visa upp sina baddräkter. Men nu är det inget sånt. Det är snygga tjejer i fina klänningar. Det är inget sex i detta. Jag förstår inte.

Varför har ni inte ”blomsterpojkar”?

– Vi hade en gladiator ett år, då var det nån som inte tyckte om det. Det är alltid folk som har åsikter.

Kommer ni att ta tillbaka ”blomsterflickorna”?

– Det kan mycket väl komma tillbaka om någon engagerar sig och saknar det.

Traditionen kommer inte att ersättas i år, utan försvinner helt ur programmet.

Trav365, Minimedia