Nya provet: Wellino Boko var inte dopad

Stig H lättad efter beskedet under onsdagskvällen

Foto: ALN
Stig H Johansson.
TRAV

Wellino Boko har inte tävlat med otillåtna medel i kroppen.

Det visar B-provet som släpptes under onsdagskvällen.

– Jag är oerhört lättad av att hästen, jag och ägarna härmed går fria från alla ”dopningsmisstankar”, säger Stig H Johansson på sin egen hemsida, stigh.se.

Efter andraplatsen i Norbottens Stora Pris testades Stig H Johanssons stjärnhäst Wellino Boko positiv för dopning. Enligt det första A-provet hade hästen spår av medlet mefenamsyra i kroppen.

– Det kom som en chock. Jag blev helt tagen på sängen och hade ingen som helst förklaring till hur medlet, som jag aldrig hört talas om, kunde finnas i Wellino Boko, säger Stig H Johansson på stigh.se.

Men nu visar B-provet, som blev offentligt under onsdagskvällen, att hästen inte haft något otillåtet medel i kroppen.

”Blev uppgiven”

Stig H Johansson är mycket lättad över beskedet och berättar själv om det på sin egen hemsida, stigh.se:

– Jag blev uppgiven. Det kändes nästan meningslöst att fortsätta med träningsverksamheten.

Redan innan nyheten släpptes hade Stig H själv skrivit ett brev till Svensk Travsport där han lyfter sina synpunkter på travets dopningsregler och hur de hanteras.

Bland annat skriver Stig H i sitt brev:

”Oavsett vad den visar och vad domen blir vill jag redan nu vända mig mot att Svensk Travsport har ett regelverk som är fullständigt rättsvidrigt både till sitt upplägg och tillämpning.”

”Dåligt samvete”

Han fortsätter:

”Jag känner i viss mån dåligt samvete över att jag inte tidigare tagit till orda i denna fråga. På något sätt har jag stuckit huvudet i sanden och hoppats att jag skulle ha turen att slippa råka illa ut. Jag har också försökt vara lojal mot travets organisation, vilket jag med nuvarande insikter inte längre kan vara.”

I brevet lovar nu också en av Sveriges genom tiderna största tränare att verka för en stor förändring i regelverket.

Här kan du läsa hela brevet på Stig H:s hemsida.

Wellino Boko som tillfälligt blev av med andrapriset i Norrbottens Stora Pris på 300 000 kronor kommer nu att få pengarna.

Trav365