Goop om Årjäng: En riktig folkfest

Mamma Annika Goop om årets stora travhöjdpunkt i Årjäng

Foto: ALN
TRAV

Hon är kvinnan bakom männen.

Mamma Annika Goop har full koll.

Och Årjängs Stora Sprinterlopp är årets stora travhöjdpunkt för alla värmlänningar.

Förnamnet är Björn, efternamnet betyder lodjur på dalmål och han tävlar med häst. Björn Goop kör och vinner flest lopp i Sverige. Bakom finns pappa Olle Goop med rötter i Leksand i Dalarna. Och mamma Annika Goop som härstammar från Arvika i Värmland.

Via Åby och Göteborg har den stora familjerörelsen hamnat på gården Lökene utanför värmländska Kil. Närmaste travbanan nu är Färjestad i Karlstad.

En dryg timme längre in i den värmländska storskogen och runt alla småsjöar ligger Årjäng med sin natursköna travbana.

”Travet kommer hem”

Här körs den kanske mest klassiska sommartravsdagen i mitten av juli varje år. V75 kommer på besök till den lilla orten och trav-Sveriges speedigaste stjärnor gör upp i Årjängs Stora Sprinterlopp.

– En sådan här travdag går inte att uppleva någon annanstans. Det är som att travet kommer hem, och det är en riktig folkfest med gubbar i keps och mormor under armen, säger Annika Goop.

– Bäst upplever man den med kaffekorg på bergsknallarna. Sedan får man gärna uppsöka någon logdans i närheten efteråt, de brukar ha något sådant i hamnen inne i Årjäng.

Annika pratar så bred värmländska – särskilt när samtalsämnet är Årjäng – att det kan vara svårt att förstå.

Där på gränsen till Norge är dialekten ännu mer svårbegriplig hos lokalbefolkningen. Det är trakterna för svenskt travs vagga, i Årjäng ligger också Nordiska travmuseet där en svensk och en norsk fyrbent eller tvåbent utövare väljs in i hall of fame den aktuella lördagsförmiddagen varje år.

På plats sedan barnsben

Travpubliken där anses vara den kunnigaste och mest familjära i landet, den här travdagen är en stor picknick- och familjefest från tidig förmiddag då alla intar sina platser runt banan.

– Jag har sprungit på travet i Årjäng sedan barnsben. Det är ett ställe jag verkligen trivs på, säger Annika Goop.

Hon är uppvuxen i en travfamilj, pappa Berndt Arvidsson var travtränare och bror Håkan Arvidsson jobbar nu på Gooparnas gård. Annika Goop är den som sköter det administrativa i Stall Goop och försöker hålla koll på sina grabbar. Hon är också mycket kunnig när det gäller hästar, hon föder upp egna emellanåt och är delägare i flera.

Träffade Olle – på travet

Annika och Olle Goop träffades på trav i Gävle 1975. Vid den här tiden hade Olle redan flyttat till Göteborg, och det blev Annika istället för kompanjonen Jim Frick som följde efter.

– Jag trodde Olle var mycket äldre då. Jag hade ju hört hans namn i så många år.

När ska familjen Goop utökas då? När ska du bli farmor?

– Det händer ju inte. Björn måste ju träffa en tjej först, och

han jobbar så mycket och har blivit så kräsen efter att han har varit själv en längre tid.

FAKTA

Fem senaste årens vinnare

2010: Lavec Kronos, kusk: Erik Adielsson, tränare: Lutfi Kolgjini. 2009: Scarlets Aino, kusk och tränare: Hans-Owe Sundberg. 2008: Finders Keepers, kusk och tränare: Åke Svanstedt.

2007: Citation, kusk: Erik Adielsson, tränare: Stig H Johansson. 2006: Digger Crown, kusk: Erik Adielsson, tränare Stig H Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM