Stig H om tunga tiden: ”Det här var en lättnad”

Frias helt från ”dopningsmisstankar” – berättar själv om B-provet som friar

Foto: ALN
TRAV

Stig H Johansson är lättad över beskedet.

Samtidigt berättar han om jobbiga tiden efter Wellino Bokos positiva dopningsprovet – som fick honom att fundera över karriären.

– Första reaktionen blir skarp. Man undrar om det är meningsfullt att hålla på med träningsverksamhet, säger Stig H Johansson.

Beskedet om att Wellino Boko tävlat med det otillåtna medlet mefenamsyra i kroppen i samband med Norbottens Stora Pris kom som en chock för Stig H Johansson.

Nästan lika förvånad är han nu över att B-provet visar på att A-provet inte stämmer.

– Det kom oväntat. Det brukar aldrig vara så att A-provet och B-provet inte stämmer överens, säger Stig H Johansson.

– Men vem som helst kan förstå att det är en lättnad.

”Blev påverkad”

Tiden efter det positiva A-provet har varit jobbig för Stig H Johansson. Hans första reaktion var att fundera över sin karriär som tränare.

– Man blir väldigt påverkad av ett sådant här besked. Man mår inte bra. Man vet att man gjort allt för att förhindra att sådant här ska komma. Jag har instruerat personal och gått igenom alla säkerhetssynpunkter. Ändå blir man drabbad, då blir man naturligtvis bekymrad.

– Första reaktionen blir skarp. Man undrar om det är meningsfullt att hålla på med träningsverksamhet. Sen funderar man några varv och blir sugen på att förändra någonting och få något vettigt till stånd. Och det är precis vad som hänt från min sida.

Skickade ett brev

Innan Wellino Bokos B-prov i onsdagskväll blev känt skickade Stig H Johansson ett skrapt formulerat brev till Svensk Travsport i syfte om att få en ändring i regelverket kring vad som klassas som dopning.

– Det som är tanken med brevet är att få igång en debatt: är det ett bra regelsystem eller går det att ändra?

Har du fått några reaktioner från Svensk Travsport?

– Nej, inte än. Men det har ju pågått en utredning. Det är först nu vi kan börja diskutera.

Vad tror du, kommer det bli en ändring i regelverket?

– Det hoppas jag. Det har jag viss tro på, att det blir en konstruktiv debatt. Mycket kommer att komma upp till ytan som inte fungerar. Det kan vara så att jag blir överbevisad om att de här små nanoämnena som ger utslag för dopning påverkar hästens prestation. Men det betvivlar jag.

Trav365, Minimedia