Här kan Rakas få sin revansch

Möter Elitloppsvinnaren Brioni

Foto: ALN
TRAV

Han var nära att vinna Elitloppet.

Istället blev han trea – med krafter kvar.

Nu kan Rakas få revansch på Elitloppsvinnaren Brioni.

– Om jag fått luckan hade jag vunnit, säger Per Lennartsson.

Per Lennartsson har tittat på loppet i efterhand och kommer fram till samma sak varje gång han ser Elitloppet 2011: Han kunde inte ha gjort något annorlunda.

Ändå hade han kunnat vinna superloppet.

– Jag har sett det och tittat efter lite olika scenarier. Jag gjorde mitt bästa och hade en jäkla otur att jag inte fick luckan i tid. Det stora problemet är att Lisa America inte täcker upp sitt spår och släpper ut Brioni. Hade jag fått luckan hade jag vunnit, säger Lennartsson.

– Det var inte min tur, men det kanske är det nästa år.

Nu möter han för första gången Brioni, Elitloppsvinnaren, sedan mötet i slutet av maj.

Brioni har inte gjort ett enda lopp efter segern. Rakas däremot har gjort två och imponerat.

– Han har fått ta det väldigt lugnt efter det tuffa loppet i Bollnäs. Han känns bra enligt Linda som sköter honom.

”Varit hackkyckling”

En hel del kritiker tyckte inför Elitloppet att Rakas inte hade något i miljonloppet att göra. Något han överbevisade med finalplats och till slut en tredjeplats i storloppet. Lennartsson är dock inte förvånad över kritikernas synpunkter på Rakas som en enkel häst.

– Han har alltid varit en hackkycling, och lite svår att ta till sig bland de så kallade travnördarna. Jag kan förstå dem till viss del. Jag har sagt att han varit lite vek och kört försiktigt med honom. Men han har behövt det stödet. Och det visar ju sig vara rätt nu. Han har fortfarande löpglädjen kvar.

Han fortsätter:

– Några gånger i början av karriären körde jag för tufft med honom. Samtidigt ska man komma ihåg att han var med i alla årgångsfinaler mot de bästa.

– Men jag har heller aldrig tänkt att det skulle bli en Elitloppshäst. Han har inte haft den karisman. Nu kanske han kan vara så här bra i två eller tre år. Håller han den här nivån så tjänar han tio miljoner.

700 00 kr i förstapris

Förutom Brioni, möter Rakas i Årjängs Stora Pris på lördag även två andra Elitloppsvinnare, Torvald Palema och Iceland. Ett superlopp med 700 000 kronor till vinnaren.

– Det är riktigt kul att de fått ihop ett så snyggt gäng på en vanlig svensk bana. Nästan ingen av Sverigeeliten saknas. Jag är fullt medveten om att det är svårt att vinna från det här spåret.

Men?

– Det här är en häst som kan gå från alla positioner. Jag kommer att backa direkt från start. Att köra här direkt är som att lägga huvudet i vad som helst. Klart att vi ska ha chans att vinna om det blir körning. Men då blir det på en spurt.

– Brioni har ju ännu sämre läge, sju eller åtta, det spelar ingen roll. Det är lika svårt.

Trav365, Minimedia