”Svårt att vinna från spår åtta”

Elitloppsvinnaren till start – så är chanserna

Foto: KANAL75
TRAV

Elitloppsvinnaren Brioni är tillbaka.

I Årjängs Stora Sprinterlopp gör han första starten efter den historiska segern.

Men spår åtta igen är inte vad Joakim Lövgren hade önskat.

– Varken jag eller spelarna kan värdera vilka chanser Brioni har. Alla vet vad hästen kan och alla vet hur svårt det är att vinna från spår åtta, säger Lövgren.

Brioni var den största överraskningen i Elitloppets historia när han spurtade hem segern. Han var även den första hästen ifrån Jägersro att vinna ett av världens största travlopp. För Joakim Lövgren gick drömmen i uppfyllelse. Han hade sedan lång tid tillbaka lagt upp en plan och den gick ut på att Brioni skulle vinna. Det har förstås betytt mycket både för Lövgren själv och hans rörelse.

– Vi har både firat och njutit över att ha lyckats med en så stor triumf. Även om vi är tillbaka i vardagen så är det med en guldkant, det gör det bara roligare att gå tillbaka till det vardagliga jobbet i stallet. Det var kul innan men det är ännu roligare nu när man har en sådan upplevelse på näthinnan. Det kommer nog att ta lång tid innan den känslan försvinner ur kroppen, säger Joakim Lövgren.

Fick semester efter Elitloppet

I det högklassiga Årjängs Stora Sprinterlopp gör Brioni sin första start efter Elitloppet. Joakim Lövgren lät sin stjärna få det lite lugnt efter segern.

– Brioni fick tre veckors fullständig semester efter Elitloppet. De senaste veckorna har vi dragit upp träningen ordentligt och han kommer i fin form till Årjäng. Vi har kört två jobb inne på Jägersro med honom, bland annat ett långjobb där han fick avsluta med 1.14 ett varv och 1.11,5 sista 500 metrarna. Det var för att blåsa ur honom litegrann, menar Lövgren.

Hur känns hästen, om du jämför med Elitloppet?

– Han känns fin i jobben och det är som vanligt. Han tränar starkt och är på väg uppåt i form igen. Vi har ju gjort så under säsongen att vi har plockat upp honom i form till de stora loppen.

– Han gick sista jobbet i måndags och resten av veckan handlar det bara för honom att ladda upp rent mentalt. Inför stora lopp så brukar hästen inte göra så mycket just de sista dagarna.

Brioni har tidigare visat sig vara extra vass när han startar tätt och då i andra starten.

Kommer han att vara bättre i Hugo Åbergs som två veckor än i Årjäng på lördag?

– Eftersom det är djur vi pratar om kan man inte ta något för givet. Men det är glasklart att det här upplägget funkar, och han kommer att vara bättre i Åbergs om inget oförutsett inträffar.

Han är den enda hästen som har vunnit Elitloppets final från spår åtta. Nu blev det spår åtta igen i Årjängs Stora Sprinterlopp.

Hur tänker du därifrån?

– Det är så pass många bra hästar med i loppet att det inte är givet hur det kommer att köras. Även om jag har det sämsta läget så måste jag vara uppmärksam hur fort det går, vem som får ledningen, vem som får bästa positionen, och så vidare. Jag kan inte prägla hur det kommer att se ut därifrån.

– Det är som vanligt med spår åtta i guld att det är i princip omöjligt att vinna om det inte inträffar något speciellt. Varken spelarna eller jag kan värdera vilka chanser han har, alla vet vad Brioni kan och alla vet hur svårt det är att vinna från spår åtta. Han kan vinna om han kommer ner i bra ryggar och det blir hårt tempo. Det blir barfota runt om som på slutet, säger Joakim Lövgren.

Michael Carlsson, Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM