Så ska superstoet ta sig till miljonfinalen

”Hon har aldrig känts så här fin”

Foto: ALN
TRAV

Alla förväntar sig att Tamla Celeber ska vinna sitt kval till Stochampionatet i kväll.

Även tränaren Roger Walmann.

– Hon har aldrig känts så här fin, säger han.

Örjan Kihlström, som normalt sett är Roger Walmanns förstekusk, är avstängd. Därför kör Johan Untersteiner, 26 i kväll Sveriges bästa sto. Untersteiner som bland annat tagit världsrekord med Roger Walmanns supersto Giant Diablo.

Nästa helg väntar Stochampionatet, en klassiker i trav-Sverige med 1 miljon till vinnaren. I kväll är det kval till storloppet på Axevalla.

17 starter

Tamla Celeber har gjort 17 starter i karriären, och bara förlorat två. Så här långt har hästen sprungit in 4 052 000 kronor.

Och ännu har varken travpubliken eller Roger Walmann någon som helst aning om var botten finns i miljonhästen.

– Den har vi inte sett. Kan göra att vi ser den idag eller nästa söndag. Men hon har alla möjligheter att bli en topphäst. Hon har en väldig vinnarinstinkt och en otrolig kapacitet. Det här kan vara en ny topphäst, säger Roger Walmann.

Vad kan man förvänta sig av henne i kväll?

– Man kan förvänta sig att hon gör ett bra lopp, om inget strular. Jag håller henne så högt det går. Hon har varit bäst i sin klass från första stund. Bara varit bäst hela tiden.

Det påstås att du är stospecialist. Tycker du att det stämmer, eller är det en felaktig bild?

– Antagligen får jag bättre ston än hingstar efter alla skriverier som går. Varje gång det går bättre, så får jag bättre ston. Jag är tacksam för det. Om min nisch är att träna bättre ston så är jag glad.

Men håller du med?

– Det är en tillfällighet. Jag har vunnit stora lopp med hingstar. Men det blir ju så att när någon köper ett dyrt sto så sätter de hästen hos mig för att de har hört att jag är bra.

Är det någon skillnad för dig att träna ston mot hingstar?

– Det kan vara så att ston tål mer träning och är hårdare än hingstar. Man kanske ska kunna mer häst för att lyckas med ston, förstå mig rätt. Jag har alltid haft en gedigen hästkunskap. Jag har lärt mig från de bästa och det är jag ödmjuk för. Det påstås att ston är mer nyckfulla. Att få dem till att bli bra är svårare.

Kommer du att ändra något med Tamla Celeber inför kvällens kval?

– Nej, men det finns en möjlighet att köra barfota i final. Vi gjorde ju det i Drottningens final. Men det är inte givet att hon blir bättre av det.

Vad finns kvar att utveckla i den här hästen?

– Hon är inte jättesnabb från start, det går att utveckla. Men problemet är att nästan varje lopp som hon går i är ett viktigt kval. Då kör du på safety. Men jag tror, och det säger Örjan också, att om det är ett ”vanligt” lopp, ursäkta uttrycket, så skulle hon öppna mycket snabbare. Nu är det bara att köra så att hon placerar sig bra och sen kan vi köra fram och överta eller sitta i dödens.

– Men det vore ren idioti att svara upp ledningen. Sen vet man inte vad som händer i loppen. Men om de vill ha chans att vara tvåa så släpper de.

Trav365