Tamla Celeber slagen – av Svanstedt-häst

Foto: ALN
TRAV

Megafavoriten Tamla Celeber förlorade oväntat sitt kval till Stochampionatet.

Kullens drottning hade inget svar mot Nettan Palema och Åke Svanstedt över upploppet.

– Hon avslutade otroligt snabbt. Inte ens Tamla Celeber kunde svara, konstaterade Svanstedt.

Skrällarna avlöste varandra i uttagningsloppen på Axevalla. Mest uppseendeväckande var att Tamla Celeber inte vann. Stjärnstoet hade tolv raka segrar och inte förlorat på över ett år innan fredagskvällen. Uttagningsloppet trodde många skulle bli en ren transportsträcka till finalen. Men tji fick de. Hon fick förvisso en jobbig inledning och blev hängande i tredjespår genom första kurvan. Johan Untersteiner fortsatte i spåren och avancerade mot ledningen men det tog ett varv innan hon kunde överta täten. I sista sväng kom Nettan Palema farande efter att ha fått luckan femhundra meter kvar ifrån tredje par invändigt. Tamla Celeber hade inget försvar mot hennes sylvassa spurt och var slagen mitt på upploppet. Nettan Palema gick undan till en säker seger och sensationen var ett faktum.

– Hon avslutade otroligt snabbt och inte ens Tamla Celeber kunde svara. Henne kör man inte förbi så enkelt, sa Åke Svanstedt.

– Jag trodde att Marcus (Melander) skulle släppa ledningen men han visade tydligt att han skulle svara. Sedan blev det tredje invändigt och då satt jag och svor för jag brukar inte få fritt ifrån tredje invändigt. Nu löste det sig bra och det här är en bra häst som har gjort det bra sedan hon kom till oss, sa Svanstedt.

Walmann besviken på Tamla Celeber

Nettan Palema har varit hos Axevallatränaren i tre månader och har nu tre raka segrar. Hon ägs av Team Åby Lyon med över 100 delägare efter att Svanstedt rekommenderat dem att köpa hästen. Åke Svanstedt vann spårlottningen till finalen där startsnabba Nettan Palema fick bricka ett.

Tamla Celeber höll till andraplatsen men fick sämsta läget med spår tolv i finalen.

– Vi är besvikna att vi inte vann men finalen är inte körd än. Jag tror inte att det är något fel på min häst, den andra var bara bättre, sa tränaren Roger Walmann.

Kolgjinis största överraskning någonsin

Om det small i det första uttagningsloppet så blev det ännu värre i försök nummer två. Klio Face, streckad på en procent på V65, slog till för en mycket förvånad Lutfi Kolgjini. Efter en resa i andra par utvändigt svarade Kolgjini angrepp varvet kvar och gav sig iväg ute i tredjespår. In på upploppet kopplade hon greppet på ledande storfavoriten Aisle Stand och höll undan till seger.

– Det här är den största överraskningen på en travbana i hela mitt liv, sa Lutfi Kolgjini om 55-oddsaren.

– Jag hade inte tänkt anmäla hästen hit när ägarna ringde och frågade om jag inte skulle anmäla till Stochampionatet. Jag sa att vad fan ska hon där och göra. Ägarna bestämmer och den här gången hade de rätt. De ringde mig på vägen upp och frågade om jag hade några förhoppningar och jag sa noll.

– Hon överraskade stort och bet i bra upploppet ner. Jag vet att hon är stark och ville inte sitta och sova bort loppet. Det var därför jag gick ut varvet kvar, sa Kolgjini.

Roxa Sisu avgjorde elegant

De övriga vinnarna, och skrällarna, i kvalen var Ariel Boko (som spurtade mycket vasst för sin tränare Per Linderoth), Canaka B.F. (avancerade fram utvändigt om ledaren varvet kvar och vann lätt för Veijo Heiskanen), Love You More (fångade in ledande Barbie Look kort före mål efter en stark avslutning för Kenneth Haugstad), samt Roxa Sisu (avgjorde elegant över upploppet för Joakim Lövgren efter en resa i tredje par utvändigt och attack runt sista sväng).

Finalen körs på Axevalla söndagen 24 juli med en miljon kronor i förstapris.

FAKTA

Stochampionatet, 2640 meter bilstart:

(Tränare inom parentes)

1) Nettan Palema (Åke Svanstedt)

2) Love You More (Helén Kiiskinen)

3) Roxa Sisu (Joakim Lövgren)

4) Canaka B.F. (Veijo Heiskanen)

5) Shanaya (Stefan Arvidsson)

6) Longisland Icetea (Tomas Malmqvist)

7) Aisle Stand (Claes Sjöström)

8) Barbie Look (Åke Svanstedt)

9) Klio Face (Lutfi Kolgjini)

10) Ariel Boko (Per Linderoth)

11) Alfa Stella (Veijo Heiskanen)

12) Tamla Celeber (Roger Walman)

Michael Carlsson, Kanal75