Lindstedt – vald i Hall of Fame

TRAV

Svenske supertränaren Berndt Lindstedt och norske kallblodsfantomen Alm Svarten väljs in i Hall of Fame.

Det avslöjades vid Nordiska Travmuseet i Årjäng i dag.

2007 var premiäråret för Hall of Fame, som sedan dess ingår som ett fast inslag i Nordiska Travmuseets utställning. Först ut var då Ulf Thoresen och Sören Nordin. 2008 invaldes Stig H Johansson och Steggbest, 2009 tog Big Noon och Karsten Buer plats i den exklusiva församlingen. 2010 var det dags för Bulwark och Rex Rodney att göra entré i Hall Of Fame - Travets Storheter.

De två- och fyrbenta travsportutövare som väljs in i Hall of Fame avbildas av träsnidaren Leif Andersson, som är hemmahörande i Årjäng. Träfigurerna föreställande medlemmarna i Hall of Fame ingår efter avtäckningen i den permanenta utställningen, medan huvudpersonerna – eller hästarna – får en mindre träfigur att ta med hem till prisskåpet. I dag avslöjades di invalda för 2011: Berndt Lindstedt och Alm Svarten.

Motivering, Berndt Lindstedt:

”För en enastående karriär såväl i Sverige som utomlands. Innehållande segrar i Prix d'Amérique, Elitloppet, Nationernas Pris, Hambletonian, Hambletonian Oaks, Peter Haughton, Merrie Annabelle samt ett antal segrar i storlopp, såväl i Europa, som i USA. När Berndt tillsammans med parhästen Håkan Wallner etablerade sig i USA på 70-talet, kom det att bli banbrytande för den andra stora utvandringen av svenskar till landet i väst. Svensk travavel har Berndt att tacka för mycket, då han med hjälp av sin trogne hästägare K.G. Bertmark, såg till att friskt blod tillfördes vårt avlånga land. Femte representanten för svensk travsport att väljas in i Hall of Fame – Travets Storheter – är: Berndt Lindstedt.”

Motivering, Alm Svarten:

” Han ble født i Kongevegen og skulle vise seg å bli en konge i sin gren. Han var et unikum med en vinnervilje travverden knapt har sett maken til og kastet glans over sin sport der han ferdes fra konkurranse til konkurranse. Han ble utnevnt som æresambassadør av Norge ved ambassaden i Stockholm og fikk tildelt kulturprisen i hjemkommunen. Den femte representanten til å velges inn i Hall of Fame fra norsk side er: Alm Svarten."

”Han föddes på Kongevegen och det skulle visa sig att han blev en kung i sin gren. Han var unik med en vinnarskalle travvärlden knappt sett maken till och han spred glans över sin sport där han drog fram från tävling till tävling. Han blev utnämnd till hedersambassadör för Norge vid ambassaden i Stockholm och tilldelades ett kulturpris i sin hemkommun . Den femte representanten för norsk travsport att väljas in i Hall of Fame – Travets Storheter – är: Alm Svarten.”

Hall of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK). SHK företräds i kommittén av Bengt Olov Hansson. NTJK representeras av Holm Amund Holmsen vid norska facktidningen Trav- og Galopp-Nytt.

FAKTA

Invalda i Hall of Fame – Travets Storheter

2007: Sören Nordin, Ulf Thoresen

2008: Stig H Johansson, Steggbest

2009: Big Noon, Karsten Buer

2010: Bulwark, Rex Rodney

2011: Berndt Lindstedt, Alm Svarten

Trav365