”Besviken att vi inte nådde världsrekordet”

Rapide Lebel fyra tiondelar från Arch Madness världsrekord – vann på St Michel Ajo i Mikkeli

Foto: ALN
TRAV

Rapide Lebel vann det finska storloppet St Michel Ajo i Mikkeli.

Den franske världsstjärnan vann på tiden 1.09,4 – fyra tiondelar från Arch Madness världsrekord på 1.09,0.

– Jag är lite besviken på att vi inte nådde världsrekordet, sa segerkusken Eric Raffin.

Storloppet med 60 000 euro i förstapris kördes på den hypersnabba Mikkeli-banan.

Jättefavoriten Rapide Lebel togs lugnt i starten men körde till efter en bit och övertog ledningen ifrån Amour Ami ut ur första kurvan. Han inledde med 1.07,5 första 500 metrarna och första varvet gick på 1.08,3. Så långt var det världsrekordtempo men Rapide Lebel orkade inte hålla den farten hela vägen. Elitloppstvåan höll ändå undan till en säker seger före Renommee d'Obret som avslutade bra ifrån tredje par invändigt.

– Han är känslig från start och galopprisken finns alltid där. Får han trava in sig de första 500 metrarna så är det lugnt, sa Eric Raffin efteråt.

– När vi väl nådde ledningen efter 500 meter började jag fundera på världsrekordet men inledningen blev lite för tuff och han var trött till slut även om segern aldrig var i fara.

Nära Varennes rekord

Segertiden blev alltså 1.09,4 över distansen 1609 meter med bilstart. Det var fyra tiondelar ifrån världsrekordet och en tiondel från Varennes banrekord (vann loppet 2002 på tiden 1.09,3).

– Jag är lite besviken på att vi inte nådde världsrekordet men vi kommer gärna tillbaka nästa år. Men att Rapide Lebel nu bara var en tiondel från Varennes rekord hedrar hästen, sa Eric Raffin.

Får vila några veckor

Tränaren Sebastien Guarato berättade efter loppet att Rapide Lebel nu får en paus.

– Nu är han sliten efter ett tufft tävlingsschema och han får vila i ett par veckor, kommenterade Sebastien Guarato och det lät inte som att det blir någon start i Hugo Åbergs Memorial.

Trea i mål blev Robert Bergh-tränade Amour Ami på tiden 1.09,8. Han fick drygt 100 000 kronor för tredjepatsen.

– Amour Ami föll med flaggan i topp och vi fick stryk av två för dagen bättre hästar. 1.09,8 är ett nytt rekord och jag var mycket nöjd med honom idag, sa kusken Mika Fors.

Femma blev Reven d'Amour och Fredrik B Larsson. Ekipaget hamnade långt bak från sitt åttondespår men avslutade klart godkänt på tiden 1.10,3.

Timo Nurmos Target Hoss var med och körde om ledningen ifrån början och fick sedan en tung resa utvändigt om ledaren. Hon tröttnade och slutade sist i mål på tiden 1.11,5.

Michael Carlsson, Petri Johansson, Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM