”Jag exploderade, en euforisk lycka”

Foto: atgplay
TRAV

Äntligen!

Amatörtränaren Catarina Norqvist, bekant från TV4:s nya travinslag ”Hjälp på traven", tog sin första tränarseger för året i fredags.

Hästen Van Gogh ledde från start till mål och efter loppet visade Catarina stor glädje.

– Man exploderar och imploderar. Det blir som förlösande, säger hon till Trav365.

I den senaste tidens V75-sändningar i TV4 har inslaget "Hjälp på traven" sänts. Där hjälper proffstränaren Roger Walmann tre olika tränare i landet med att förbättra sina resultat. Det gör han genom att visa dem hur han tränar sina hästar, vilket foder som är bra och hur man ska göra i olika situationer med hästarna. En av tränarna som har fått coachning av Walmann är Umåker-tjejen Catarina Norqvist.

Och det verkar ha gjort resultat. I fredags tog tränaren sin första årsseger med hästen hon har födit upp, tränar och äger – Van Gogh.

– Det var euforisk lycka. Man exploderar och imploderar. Det blir som förlösande, förklarar Norqvist.

– Det var en stor lättnad och väldigt, välidgt kul att det fick funka för honom. Han felade (galopperade) i sista sväng i starten före. Då var han klar, det var surt. Men det var skönt att han fick ta revansch nu.

”Extra pressande”

Efter tiden som "tv-kändis" har Catarina upplevt att pressen på hennes axlar har ökat och att det är viktigt att hon visar resultat. Därför satt segern i fredags extra skönt.

– Det är klart att det känns extra mycket. Det var mycket bevakning på mig och hästen just den här dagen från tv, den biten är extra pressande, sen känner man att man har en häst som borde ta hem loppet. Det blir en väldig anspänning, säger Catarina Norqvist.

– Man framställs på ett visst sätt i tv. Det känns som att jag har hyllat hästen ganska hårt, för jag vet vilken kapacitet han har.

Varken Roger Walmann eller Johan Untersteiner har varit så positvit inställda till just Van Gogh. Känns det extra bra att få vinna med honom?

– Roger sågade hästen vid fotknölarna och han har inte så höga tankar om mig heller. Att få visa att hästen kan är oerhört roligt. Jag ger mig inte, man måste prova. Det här är en häst som har vuxit upp med mig, det är en kompis. För mig är hästarna inte någon släng och slitvara. Att få lyckas med honom känns väldigt, väldigt speciellt. Jag känner att finns mer att göra, han kommer bli bättre, försäkrar Norqvist.

”Tänkt ta många segrar...”

Känner du att du har utvecklats av Roger Walmann och Johan Untersteiners hjälp?

– Jag var där nere en vecka, då lärde jag mig mycket. Jag fick köra mycket häst och lära mig hur han kör intervaller och upprepningar. Men det har inte varit så mycket att Johan eller Roger har varit upp hit. De har varit här tre gånger, en gång tillsammans och sen har de varit här själva. Det har varit lite tråkigt att det inte blivit någon mer uppföljning. Men jag har lagt om min träning och följer Rogers koncept och råd. Jag har även bytt foder.

Du har tagit en seger per år sedan 2008. Dags att ta fler segrar i år?

– Usch, det där ska jag fila på lite grann, säger Catarina med ett skratt.

– Jag har tänkt att ta många segrar det här året. Van Gogh har lovat mig det, fyller hon snabbt i.