”Jag hoppas kunna göra Frank glad...”

Foto: kanal75
Per Petersson, Frank Andersson och Red Hot Dynamite. På tisdag gör stjärnhästen debut för amatörtränaren – och han ligger inte lågt. ”Som han känns kan jag inte se honom förlora”.
TRAV

I början av juni flyttade TNT Stables sina superhästar från Lutfi Kolgjini till amatören Per Petersson.

På tisdag för Red Hot Dynamite debut i nya regin – och tränaren tror på toppchans.

– Som han känns har jag svårt att se honom förlora faktiskt, säger han.

Ekonomiska problem tvingade storhästägarna och storsatsande TNT Stables att flytta sina hästar från Lutfi Kolgjini till Eskilstuna-amatören Per Petersson. I början av juni gick transporten, ombord stod bland andra storstjärnorna Red Hot Dynamite (över 5,6 miljoner på kontot) och Sahara Dynamite (Över 7 miljoner insprunget). För den lilla tränaren Per Petersson har första tiden med superstjärnorna i stallet varit som en dröm.

– Nu har det blivit vardag, men det är fortfarande speciellt. Man har vant sig att de är här nu, det känns bara roligt, säger han.

– I början var det lite konstigt. Jag sprang ut i stallet väldigt ofta för att kolla att de verkligen stod där. Man trodde att man drömde, men det gjorde man inte, fortsätter han med ett skratt.

Hur har träningen gått den första tiden?

– Det har inte varit några problem än, det får man vara glad för, ha ha. Det har rullat på som jag har velat, säger Per Petersson.

– Som jag har sagt förut kör jag mycket inspirerat av Hultman. Det blir mycket mängdträning, backe och skogsslinga. Jag har inget trollspö, men hästarna verkar trivas med den träning som vi kör med dem nu.

Du förväntade dig mycket hårda kommentarer när du fick in de här hästarna i träning. Har du märkt av det någonting?

– Jag har inte fått några kommentarer rakt i ansiktet, men jag har hört av kompisar att det är lite snack runt omkring. Typ; ”Pelle Petersson, vem fan är det?”. ”Har de blivit galna, ska han träna de där hästarna”.

– Men ingen har kommit fram och varit dum eller otrevlig, förklarar Petersson.

Per: Vi kör raka rör

Hur är ägarna att ha att göra med? Kommer ni överens?

– Vi har aldrig haft några dispyter. Vi kör bara raka rör hela tiden! Det är liksom det att vi gör grejen helt ihop. De har letat efter ett sånt upplägg länge, att ha hästarna hos en liten tränare för att få mer inblick i hur hästarna tränas och så. Hos de stora tränarna blir det mer opersonligt.

Brottarlegendaren Frank Andersson är med och deläger hästen. Han var dock inte lika nöjd med flytten och bytet av tränare. Han ville att Red Hot Dynamite skulle till Åke Svanstedt istället för Per Petersson.

– Frank har inte varit här, han är inte så glad över den här flytten. Jag har full förståelse över det, det är inte så konstigt. Men jag hoppas jag kan göra Frank glad och få honom att tycka det här är bra.

”Jag spikade Red Hot”

På tisdag för Red Hot Dynamite debut i den nya regin. I V65-1 på Eskilstuna får vi se stjärnan och enligt nye tränaren är hästen i topptrim.

– Jag tror han kommer göra en toppeninsats. Han ser fantastisk ut och känns jättebra. Jag har svårt att se honom förlora faktiskt. Jag gjorde ett system åt Sundbyholmstravet, där spikade jag Red Hot Dynamite. Man vill inte vara stöddig, men som han ser ut kan jag fan inte tro något annat, säger Per Petersson självsäkert.