Inte konstigt att publiken sviker

TRAV

Tycker ni det är konstigt att publiken minskar på travbanorna?

Jag är inte ett dugg förvånad.

Det som erbjuds i matväg är ofta bedrövligt dåligt. Priserna är skyhöga och servicen på de flesta travrestauranger är usel. Det får många att stanna hemma istället.

Foto: ULF HÖJER
Frank Andersson.

Jag har i princip bott på landets travbanor de senaste 30 åren. Jag har ätit på alla travrestauranger och stallcaféer många gånger om. Att gå på trav ska vara en helhetsupplevelse.

De senaste åren har maten blivit sämre, framförallt på storbanorna. Om en familj, med låt oss säga fyra personer, går på trav i dag så ryker det först ett par hundringar i entréavgift. Sedan måste de ha något i magen under fyra timmar som en tävlingsdag pågår. Väljer de att slinka in på den fina restaurangen får de ofta betala mer än vad lyxkrogarna tar i centrala Stockholm. Dessutom är maten så otroligt mycket sämre. Att ta 260 spänn för en slafsig varmrätt är tyvärr vad som erbjuds på restaurang Kongressen.

Servicen en tävlingsdag ska vi heller inte­ tala om. Och här vill jag säga att storbanorna är sämst. Både Solvalla, Åby och

Jägersro har ingen bra mat på sina travrestauranger. På ”Valla” kan man göra sin beställning efter lopp ett och få in maten sju lopp senare. Det har jag varit med om flera gånger. Om man ska ha höga priser så måste maten motsvara priset. Och servicen måste hålla högre kvalitet. Jag kan förstå att det kan vara svårt att hålla 700 rätter varma en kväll men då måste man ta in mer personal så att man klarar av det.

Kalla korvar på Valla

Att ta sig en korv med bröd är aldrig fel, om det inte är på Solvalla. Där är det ganska vanligt med kalla korvar, smaklöst potatismos och torrt och smuligt korvbröd. Nä, att ta 25 spänn för en halvrå korv, och 60 bagis för en starköl, då fattar man att folk blir avtrubbade av att gå på trav.

Jag drar lite paralleller till Ikea. Där kostar en varmkorv fem kronor, och vill man äta en god middag så gör man det för ett vettigt pris och maten smakar bra ändå. Varför kan det inte finnas bra mat till vettiga priser på en travbana? Tänk om snacket gick på stan typ att,

”I kväll drar vi ut till Solvalla och käkar för de har så jäkla bra mat”.

Den enda travbana jag kan lyfta fram som serverar bra mat är Eskilstuna. Och då talar jag om stallcaféet, som har fantastiskt bra husmanskost.

I kväll blir det spännande då Red Hot Dynamite startar i Eskilstuna. Det är första starten för nye tränaren Per Petersson. Hästen har tränat bra men är lite svårbedömd. Han har inte startat på ett tag och förhoppningsvis så börjar en ny segerrad.

Jag vill ändå ligga lite lågt. Man vet ju vad hästen kan och nu får vi se om det finns något att åka med. Jag litar på mina övriga delägares omdöme om att flytta hästen till Per. Saker och ting har skett och så är livet. Jag har inga åsikter om det. Nu är det nya möjligheter. Det är bra att det kommer fram nya människor i sporten också. Oavsett hur det går så kommer jag alltid att älska Red Hot Dynamite.

FAKTA

Veckans tips

1. 8 Maxwell Mayday (V64-1)

Kanonbra i tufft V75-lopp senast. Enklare nu och spåret är oddshöjande.

2. 1 Laughing Stock (V75-3)

Ruggig form och hur stark som helst. Krossar allt.

3. 6 Youpie (V75-6)

Perfekt uppgift. Lättare motstånd och bra läge.

Frank Andersson