Så ska stjärnan vinna storloppet på Gotland

TRAV

I fjol var Yield Boko trea i Gotlandslöpningen.

I år tror Timo Nurmos att hans stjärna kan vinna.

– Hästen känns lika bra som när han vann försöket i Sweden Cup, säger Nurmos.

Foto: Lars Jakobsson/Kanal75
Timo Nurmos knyter näven och tror att Yield Boko kan vinna Gotlandslöpningen, V64-6, på onsdag

V64 fortsätter sin turné och på onsdag är det Visbytravet som är värd. Det blir sista anhalten innan spelformen återigen är tillbaka på Solvalla veckan därpå. Gotlandslöpningen, som avslutar omgången, är kvällens begivenhet. Där ska hästar som Yield Boko, Alvena Pele, Bobtail, Zapdos Håjt och Swept To Victory slåss om förstapriset på 200 000 kronor. En av förhandsfavoriterna är Yield Boko från bricka tre. Nurmos femåring vann ett försök till Sweden Cup men räckte inte i finalen mot Local Conch.

– Han var mycket bra i försöket och det var ingen överraskning för hästen hade tränat bra innan. Sedan fick han dödens i finalen men gick ändå 1.10,7. Det tycker jag inte är så dåligt, säger Timo Nurmos.

– Hästen är lugnt tagen och snällt matchad. Han har inte gjort så många starter då han har varit lite sjuk i omgångar. Jag tror att han kan utvecklas lite till och har mer att ge.

”Känns lika fin som i Sweden Cup”

Senast var Yield Boko ute i det finska storloppet Kymi Grand Prix i Kouvola. Då räckte han inte alls till.

– Det var en regnig och dålig bana och hästen fick inget fäste. Vi körde ändå med skor men han bara sprang och slirade. Det är bara att glömma det loppet, menar Nurmos.

– Han fick en liten paus efteråt men har tränat på sista veckorna. Han känns mycket fin i jobben och jag tror att han är lika bra som när han vann försöket till Sweden Cup.

Provas med helstängt huvudlag

I fjol var Yield Boko trea i Gotlandslöpningen. I år tror Nurmos att hästen kan ta revansch.

– Han har ett mycket bättre spår i år. Han är snabb ut men det är inte alltid kuskarna har laddat med honom ifrån början. Vi kommer att utrusta honom med ett helstängt huvudlag för första gången och hoppas att det ger lite extra effekt. Att han kanske blir ännu lite snabbare i början. Han har gått med öppet huvudlag tidigare, säger Nurmos.

– Men jag hoppas också att banan i Visby är bättre än förra året. Som jag sa innan så är Yield Boko beroende av fäste och det fick han inte i fjol. Han var inte körbar förrän in på upploppet och då kom han fort den sista biten.

Vad tror du om vinstchansen?

– Hästen känns bra, läget är bra och jag måste vara optimist. Jag hoppas också att banan är så att det går att köra barfota runt om.

”Hade väntat oss mer senast”

Timo Nurmos har ytterligare fyra hästar till start inom V64. Så här säger han om chanserna.

– Mils You Love (V64-1) är fint i ordning men vi hade väntat oss lite mer av honom senast. Det är möjligt att det gick för sakta i loppet, att hästen kanske är bättre med hård fart hela vägen. Allt är normalt i träningen efteråt och vi provar igen. Kanske att det är lite mer passande distans den här gången och läget är bra då han är snabb ut. Jag tycker också att han har blivit mer fokuserad sedan han kastrerades i våras. Normalt sett borde han kunna vara med i striden här. Barfota fram.

– Edda Dreamcatcher (V64-2) har fått en träningsperiod efter elitloppshelgen och det har inte varit några fel på henne. Jag tycker att hästen känns fin i jobben. Hon är redo att börja starta igen men behöver säkert ett lopp i kroppen för att hitta formen. Det är inte så tufft emot men jag har svårt att bedöma hur långt det kan räcka. Barfota runt om.

Stark och distansgynnad

– Beau Mec (V64-4) är en jättefin och framförallt väldigt stark häst. Tyvärr är han fortfarande osäker i startmomentet och har galopperat varje gång i år. Men han har också blivit bättre och travat under resten av loppen. Det är galopprisk ifrån femtespåret men tappar han inte för mycket så har han säkert chans. Den långa distansen är en fördel. Han går barfota runt om.

– Kouros Broline (V64-5) har gått helt okej i år ifrån tillägg båda gångerna. Det känns som att han har gått framåt med loppen och är ännu vassare nu. Dessutom har hästen ett betydligt bättre spår den här gången. Jag tror att han kommer att utvecklas en hel del i år och han är ganska snabb ut. Balansen blir barfota bak, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson/Kanal75