”Det var ingen överraskning”

Foto: Jeannie Karlsson
Amour D'Occagnes har grym uppvisning i Eskilstunas Fyraåringstest och en jublande glad Christophe Martens gör segergest.
TRAV

Amour D'Occagnes hade stor uppvisning inför rekordpublik i Eskilstuna.

Den holländska segermaskinen utklassade stjärnor som Wishing Stone och Raja Mirchi i Fyraåringstestet.

– Det var ingen överraskning. Jag vet att min häst är en champion, sa segerkusken Christophe Martens efteråt.

Sundbyholmstravet bjöd på en härlig tävlingskväll inför rekordpublik. Tisdagskvällens publiksiffra uppgick till 7 772 personer. Det var ett 20 år gammalt rekord som slogs.

– Det gamla rekordet var på 7 750 personer när Legolas var här 1981. Vi är enormt nöjda och det är fantastiskt kul att folk kommer när vi har stora dagar. Det har varit en underbar kväll, sa banans sportchef Michael Wallin.

Dramatik innan loppet

Amour D'Occagnes stod i en klass för sig när fyraåringen gjorde sin första start på svensk mark. Från sidan såg det ut som att han bollade med de svensktränade topphästarna. Loppet föregicks av en del dramatik när Raja Mirchi konstrade och försökte slå mot Lutfi Kolgjini. Det var ytterst nära att Raja Mirchi hade skenat men Kolgjini lyckades att hålla fast hästen. Han fick däremot åka ut på stallbacken och byta både sulky och sele. Loppet försenades sedan ytterligare av att Christophe Martens vände upp för häftigt i uppsamlingen bakom startbilen och Shaq Is Back brakade rakt in i holländaren. De bådas sulkyn gick sönder och det blev omstart.

”Ville ha koll på Raja Mirchi och Wishing Stone”

När det väl kom igång galopperade flera hästar ifrån början. Kolgjini körde offensivt med Raja Mirchi ifrån sitt bakspår och övertog ledningen av Wishing Stone ut ur första kurvan. Han inledde 500 meter på 1.13,0 och första tusen på 1.16,3. Amour D'Occagnes låg som tredje häst på innerspår och 1400 meter kvar lämnade Christophe Martens innern och gled fram snett utvändigt om ledande Raja Mirchi. Den sistnämnde hade ingen bra dag och gav upp redan halvvarvet kvar. Samtidigt pressade sig Amour D'Occagnes förbi på några steg och drog undan i stor ledning. Holländaren försvann ifrån till en överlägsen seger och Christophe Martens bjöd på en härlig segergest vid målgången. Mycket imponerande på tiden 1.14,3 över distansen 2640 meter med bilstart. Då avslutade Amour D'Occagnes sista varvet under 1.10.

– Det var lågt tempo och jag beslutade att gå fram utvändigt om Kolgjini för att ha koll på Raja Mirchi och Wishing Stone. Jag vet att min häst är en champion och det här var ingen överraskning. Han har gått bra efter galopp i Oslo och var även bra när han vann i Köpenhamn, sa Christophe Martens.

Tvåa blev Wishing Stone och trea Haraldinho. Raja Mirchi galopperade som slagen i sista sväng.

Michael Carlsson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM