”Sveriges svåraste bana att spela på”

Foto: aln
Spelarna har det svårt på Axevalla. På de senaste omgångarna har det varit miljonregn. På lördag kan det vara dags igen.
TRAV

När Axevalla arrangerar V75 blir det stora pengar.

På de tre senaste omgångarna på banan har cirka 90 miljoner kronor delats ut till spelare.

– Det har varit landets svåraste bana. Det långa upploppet ger utslag, skrällarna hinner fram här, säger banans tipsexpert Per Ottosson.

27 februari 2010 plockade en ensam spelare hem 67,3 miljoner kronor på Axevalla. Den största vinsten på trav i Sverige någonsin. Förra sommaren under StoChampionats-helgen lyckades ingen V75-spelare pricka in alla rätt efter att jätteskrällen Xanthos Crown hade vunnit gulddivisionen till skyhöga 106 gånger pengarna. I vintras var det dock dags för ett nytt miljonregn. Återigen var det bara en spelare som lyckades ta hela potten och fick över 22 miljoner kronor för besväret. Så på de tre senaste omgångarna har cirka 90 miljoner kronor delats ut till spelare från "miljonbanan" Axevalla.

”Inte lika lätt från ledningen”

På lördag är det dags för en ny V75-omgång på Axevalla, och tittar man på historiken blir det ny hög utdelning. Banans tipsexpert Per Ottosson är alltid på plats vid tävlingar. Han tror sig veta varför det skräller så mycket på Axevalla.

– Det långa upploppet ger utslag, skrällarna hinner fram här. Det är inte lika lätt att vinna och rinna undan från ledningen. Visst kan man vinna från ledningen här, men med tanke på det långa upploppet blir det svårare, säger han.

Förra fredagen kördes det uttagningar till StoChampionatet på banan – då blev det mycket pengar på V65.

– Då vann ingen häst från spets, säger Ottosson och fortsätter:

– Man får tänka på det när man ska spela här. Hästarna på bakspår är inte så missgynnade här som de kan vara på andra banor. Det är det som är kul, att man får analysera olika på olika banor.

Sårbar favorit

Är Axevalla Sveriges roligaste bana att spela på tycker du?

– Ja, för mig är det så. Det är ju hemmaplan och jag tycker om att det skräller mycket. När jag spelar så spelar jag ofta för att få de stora pengarna, och det kan man få här.

Blir det miljonutdelning på lördag tror du?

– Viola Silas styr utdelningen på lördag. Om hon vinner kan det bli svårt att bli ensam, men stora favoriter har vunnit på V75 förut och då har det blivit mångmiljon-utdelning. Åke Svanstedts Global Midnight blir också stor favorit, men det är tillägg och lärlingslopp. Det kan strula från det läget och det är inte säkert att den hästen vinner.

Till sist; vem vinner StoChampionatet på söndag?

– Spårlottningen gjorde loppet riktigt intressant och spelmässigt. Just nu är det fördel Åke Svanstedt och Nettan Palema som fick ett väldigt bra spår, säger Per Ottosson, tipsexpert på Axevalla.