– Räknar med att slaget är förlorat

Foto: aln
Roger Walmann ligger lågt angående Tamla Celebers segermöjligheter i StoChampionatet.
TRAV

Tamla Celeber föll blytungt som megafavorit i uttagningsloppet till StoChampionatet.

Nu tar tränaren Roger Walmann på sig den förlusten och meddelar:

– Från spår tolv ska det mycket till att vinna finalen, man kan inte gå ut med att hon ska vinna, säger han till Trav365.

Roger Walmanns och Stall Courants fixstjärna Tamla Celeber ståtade med tolv raka segrar inför uttagningsloppet till StoChampionatet. Kvalet till loppet som varit hästens stora mål under hela året skulle bli en barnlek trodde nog de flesta, i alla fall spelarna som tröck ner stoet till 1,00 gånger pengarna på toton. Efter en tung inledning kom hästen till ledningen i loppet och "alla" trodde att det var över. Över upploppet tröt dock krafterna för segerstaplaren och Åke Svanstedt kunde enkelt spurta förbi till seger med Nettan Palema.

– Jag tyckte hästen gick så bra som jag trodde. Vi valde att bara ge hästen ett lopp inför kvalet, det visade sig vara fel. Tamla fick ett tufft förstavarv också. Så här i efterhand kanske det var dåligt att vi fick överta ledningen, det var ju ingen som vann därifrån under den dagen, säger Roger Walmann.

– Jag tror hon blir bättre till finalen. Då kommer hon att gå barfota runt om också, så gick hon inte i försöket. Hon fick tömma sig rejält senast, det är till hennes fördel till på söndag, fortsätter tränaren.

Så det var inga fel på hästen i uttagningsloppet?

– Det var absolut inga fel på hästen. Vi har förberett henne lika bra som vi vill göra inför finalen. Det som har hänt är att vi har spår 12...

”Måste vara realist”

På söndag är det alltså dags för den fina finalen på Axevalla, med en miljon kronor i förstapris,  och Tamla Celeber startar från sämsta tänkbara utgångsläge. Just läget gör att tränaren ligger lågt angående vinstchanserna i loppet.

– Jag räknar med att slaget är förlorat. Från spår tolv ska det mycket till för att vinna loppet. Man kan inte gå ut med att hon ska vinna det från sämsta utgångsläge, man måste vara realist i det här yrket också, säger han.

– Men vi kör och jobbar givetvis för att hon ska vinna, vi har inte gett upp eller kastat in handduken på något sätt. Jag förstår dock att det blir väldigt svårt när hon inte ens klarade av att vinna kvalet. Vårt mål är detsamma som för tre månader sedan, att vi vill vinna, fortsätter Walmann.

Vilken häst är värst emot i finalen tycker du?

– Svanstedt och Nettan Palema. Han fick ett bra spår och kan välja hur han vill göra. Den hästen är på väg i full fart uppåt. Vad är det man säger, full form tar ut klass...

– Men det finns många andra bra i loppet också.

”Skulle knappt gå att sätta ord på”

Nu ligger du lågt angående segermöjligheterna, men om Tamla Celeber vinner loppet på söndag, hur stort skulle det vara?

– I dagens läge skulle det vara väldigt, väldigt stort. Jag vill ju vinna så många StoChampionat som möjligt. Det är en ära att ha en sån här häst i stallet. Om hon vinner skulle det vara en utav mina större segrar i karriären, det skulle knappt gå att sätta ord på faktiskt.

– Det finns flera anledningar till att det skulle vara så stort. Dels för att det skulle vara tredje gången jag vinner loppet, dels för att Tamla har varit stor för mig. Har man en sån häst är det jävulskt stort överhuvudtaget.

Hur skulle du fira?

– Jag skulle åka hem! Jag kan inte ta framgångar, jag är jättedålig på det. ”Grattis” är ett skällsord för mig. Sen skulle vi säkert göra någonting senare ihop med ägarna, men på samma dag är jag dålig på att fira.

Du har tidigare pratat om att du vill starta Tamla Celeber i Derbyt, mot hingstarna. Hur känns det just nu?

– De chanserna har sjunkit efter kvalloppet. Men efter söndagen kanske man är på tårna igen. Det är svårt att prata om det nu. Om jag skulle anmäla i dag så hade jag hoppat över Derbyt och siktat på StoDerbyt, men det är något som måste diskuteras med ägarna, det kan inte bara jag bestämma, säger Roger Walmann.

FAKTA

Startlista StoChampionatet:

1 Nettan Palema – Åke Svanstedt

2 Love You More - Kenneth Haugstad

3 Roxa Sisu - Joakim Lövgren

4 Canaka B.F. - Veijo Heiskanen

5 Shanaya - Erik Adielsson

6 Longisland Icetea - Johnny Takter

7 Aisle Stand - Claes Sjöström

8 Barbie Look - Per Lennartsson

9 Klio Face - Lutfi Kolgjini

10 Ariel Boko - Per Linderoth

11 Alfa Stella - Björn Goop

12 Tamla Celeber Örjan Kihlström

ARTIKELN HANDLAR OM