Så ska Brioni vinna ett nytt miljonlopp

Foto: kanal75
TRAV

Extra V75 med storloppet Hugo Åbergs Memorial i fokus. Favorit i det högklassiga startfältet är elitloppsvinnaren Brioni som fått ett drömspår på "himmaplan".

– Vi har kanske hans livs bästa prestation att vänta oss på tisdag, säger tränaren Joakim Lövgren.

Sista söndagen i maj nådde Joakim Lövgren sitt mål, sin största dröm inom travet då han vann Elitloppet inför storpublik på Solvalla.

– Egentligen tror jag segern var allra viktigast för mig personligen. Jag har lovat mig själv att jag ska hålla på med det här för att se hur bra jag kan bli, säger Joakim Lövgren i en intervju hemma på gården. Delar av intervjun kommer att visas i V75 Direkt och på tisdag i TV4 Sport.

Men Joakim Lövgren visade inga känslor direkt efter mål i Elitloppet.

– Jag fattade att jag hade vunnit. Men jag hade inga känslor direkt kopplade. Min koncentration var fortfarande så stark. under hela dagen. Känslorna kom sen i vinnarcirkeln. Sedan bubblade det bara mer och mer och mer.

När sedan känslorna kom ville Jägersrotränaren mer eller mindre ta hela Solvallapubliken i famn och bilden när han tackar publiken är redan klassisk.

– För mig var det som att landa på månen. Så är det för de flesta som vinner Elitloppet tror jag, säger Joakim Lövgren.

Har nått toppen

Joakim Lövgren är perfektionist och lämnar inget åt slumpen.

– Därför har jag alltid försökt att skaffa mig dom bästa förutsättningarna. När det gäller all utrustning, allt foder, träningsmetoder och möjligheter och så vidare. Jag har inte kunnat tycka att det här varit okej om jag trott att det finns någon som har någonting bättre än vad jag har. Det har drivit mig, det har präglat mig också.

– Så nu har jag på nått vis sett hur bra jag kunde bli inom det här. Och det är ett välbefinnande kan man säga, det kommer en sådan där vällust och tillfredsställelse att: ja, vi kom ända upp till toppen.

Enorm vinnarinstinkt

Joakim Lövgren har en enorm vinnarinstinkt - på gott och ont.

– Ja, och det har präglat mig. Framför allt när jag började och var ny som tränare. Då tog jag väldigt hårt åt mig av utav dåliga resultat. Jag ställde frågan till mig själv om jag verkligen skulle hålla på med det här när jag mådde dåligt efter tävlingarna. Den här förlustkänslan nästan gjorde ont i mig. Det finns nog många sporter som skulle vara enklare att hålla på med än att ge sig ut och förlora hela tiden som vi gör.

– Jag var tvungen att lära mig förlora. Jag var tvungen att hantera det, förhålla mig till det på nått vis, vara lite snällare mot mig själv, sänka kraven, se nyanser, se vad som var bra fastän jag inte hade vunnit. Men man kan säga att allteftersom jag blivit äldre har jag lugnat ner mig i mina ambitioner. Jag har också märkt att jag blivit bättre som tränare och kusk när jag har tagit i lite mindre och blivit lite lättare att ha med och göra.

En miljon i förstapris

På tisdag är det dags för Hugo Åbergs Memorial med en miljon kronor till vinnaren. 2 Brioni (V75-6) har lottats till spår två bakom startbilen och elitloppsvinnaren ser ut att bli favorit.

Joakim Lövgren låter mycket nöjd med sin stjärna efter insatsen i Årjängs Stora Sprinterlopp senast då Brioni spurtade enormt vasst till tredjepriset.

– Jag tycker nästan han var bättre än vad vi kunde förväntat oss. Jag tycker vi hade haft läget under kontroll även om han varit tio meter längre bak i mål. Jag tycker att han gick fantastiskt bra. Vi har lärt oss att det är det här upplägget med ett tufft lopp före som passar honom bäst. Och stämmer det som det var inför Elitloppet, att han är ännu vassare till Åbergs, då har vi kanske hans livs bästa prestation att vänta oss på tisdag, säger Joakim Lövgren och fortsätter hylla den åttaårige hingsten.

– Jag upphörs inte att förvåna vilket mod och vilken tuffhet han har. Han är stenhård hästen och en klippa som jag kan lita på i loppen när jag kör ut. Jag är enormt imponerad av honom, och tacksam.

”Bättre än i Elitloppet”

Stall Joakim Lövgren har ytterligare fyra hästar till start inom Extra V75. Vi går igenom hästarna med stallets försteman Mikael Fagerberg.

– 9 Yoggi Hornline (V75-1) är ute i ett stenhårt lopp och det känns som att det är några av konkurrenterna som är huvudet högre här. Klarar han en plats har han gjort det väldigt bra.

–  1 Splendid Value (V75-3) möter bättre hästar nu och är han trea-fyra är vi nöjda.

– 10 Yason Boko (V75-7) har tagit det lugnt efter den senaste starten. Han är matchad för det här och är ett bud.

– 11 Yardley Rich (V75-7) gjorde comeback senast och är bättre formmässigt nu, en outsider.

Lars-Ove Pettersson/Kanal75