”Det här ska bli vansinnigt kul”

Hallå där Ulf Elfving...

TRAV

...som på söndag är konferencier på Axevalla i samband med Stochampionatet.

Radiolegendaren kommer att sköta intervjuerna i vinnarcirkeln tillsammans med Håkan "Lillis" Olsson.

Foto: kanal75
Ulf Elfving

Sveriges mest kända radioröst har fått många tungviktare att ställa upp i sina program genom åren. Nu är det debut som konferencier på en travbana.

Hur känns det?

– Det ska bli vansinnigt kul. Framförallt för att se hur det går till under en tävlingsdag och komma nära de här fartmonstren och de fantastiska kuskarna. Det ska bli jättespännande och jag ser verkligen fram emot söndagen, säger Ulf Elfving.

Han har varit en klassiker i svensk radio och gjort program i över 40 år. Från "Mr Svensktoppen" till en av de vassaste intervjuarna i programmet "Efter Tre". Elfving uppskattar själv att han har gjort ungefär 20.000 intervjuer genom åren.

Vad blir din roll på söndag?

- Meningen är att jag ska intervjua hästägarna efter loppen. Travet är ju en spännande värld med många fascinerande personligheter. Både två- och fyrbenta, skulle man kunna säga. Jag är väldigt nyfiken på hästägarna, de är ofta mångfacetterade och intressanta personer.

Du är själv travintresserad och hästägare sedan många år. Vad betyder travet för dig?

– Jag är oerhört biten av travet. Nästan besatt faktiskt, säger han och skrattar.

–  Höjdpunkten på veckan är V75 och då vill jag inte bli störd. Jag tycker att själva förarbetet är väldigt kul och läser allt jag kommer över. Det gäller att vara påläst och noga förberedd om man ska vinna. Travet är mycket kunskap och bygger på hårt arbete. Det är ett journalistiskt och vetenskapligt arbete att analysera vad andra tycker och vet.

Hur många hästar äger du just nu?

- Jag är delägare i fem tvååringar hos Svante Båth. En liten del ska jag tillägga. Men det ska bli kul att följa dem när de börjar starta.

Hektisk vecka

Varje söndag sänds programmet "Elfving Möter" i P4. Där intervjuar han aktuella och intressanta personer, såsom politiker, artister, företagare och skådespelare. I söndags var det skådespelaren Kjell Bergqvist som var intervjuobjekt och kommande söndag är det författarinnan Marie Jungstedts tur. Den här veckan har Elfving dessutom bråda dagar innan han sätter sig på tåget till Skövde på söndag.

– Vi är ute i skärgården och sänder ett program som heter "Högsommar" där vi besöker olika skärgårdsöar. Idag (läs onsdag) har vi varit på Utö och under torsdagen är vi på Strindbergs semesterö, Kymendö.

– På fredag och lördag är det Visfestivalen på Krägga Herrgård i Bålsta och så kulminerar allt med Axevalla på söndag. Det bästa till sist, det ska bli fantastiskt roligt med en sådan stordag med höga prispengar och såklart mycket nerver inblandat för de aktiva.

Vem tror du vinner Stochampionatet?

– Det tror jag att Åke Svanstedt gör med Nettan Palema. Spets och slut från ett perfekt spår.

Lycka till med travjobbet då!

– Tack så hemskt mycket. Det här ser jag fram emot.

Michael Carlsson/Kanal75