ATG:s vd: Kolgjini borde informera sig

Foto: aln
TRAV

Travtränarna vill ha ­högre prissummor.

Men det är de skenande kostnaderna för att äga häst som är travets verkliga jobspost.

– Det är väldigt lätt ­ropa på ATG, men problemet ligger egentligen hos dem själva, säger ATG:s vd Remy Nilson.

Spelbolaget ATG har haft en fin utveckling de senaste åren. 2006 pumpade man in 1,3 miljarder kronor

i travsporten, i år är motsvarande siffra 1,7 miljarder och under samma tidsperiod har prissummorna ökat med 25 procent.

Trots det går det dåligt för många travtränare som tvingas sälja sina hästar för att få verksamheten att gå runt.

– Det är tråkigt att de ­huvudansvariga inte inser problemen. ATG sköter spelet väldigt bra, men ­bryr sig inte om de aktiva. Vi har 600–700 miljoner kronor att tävla om i en bransch som årligen förlorar 2 miljarder kronor. Det känns som att travet är en kassako som ska mjölkas ur till varje pris, säger stjärnkusken Lutfi Kolgjini.

”Har blivit dyrt”

Men att höja prissummorna löser inte det problem som bottnar i en skenande prisutveckling för att äga häst, menar ATG:s vd Remy Nilson.

– Vi har redan höjt prispengarna med 25 procent de senaste åren trots att spelandet bara ökat med 15 procent. Men det räcker ändå inte till då det har blivit fruktansvärt dyrt med hästhållning. Alltifrån de ­anställdas löner, veterinärkostnader, foder och tran­sport har gjort att kostnadsbilden skjutit i höjden, säger Nilson.

’Tränarna anlitade LRF’

Har du förståelse för travtränarnas frustration?

– Jag har stor respekt för hur deras situation ser ut. Men att skjuta mot det administrativa och säga att problemet ligger centralt är fel. Dessutom var det travtränarna som anlitade LRF konsult att genomföra den undersökningen som visade att kostnaderna för hästhållning ökat med 100 procent de senaste tio åren. Lutfi Kolgjini borde informera sig om vad som står

i hans egens organisations utredning innan han uttalar sig.