Publikrekord & miljardspel

Travsporten mår bättre än någonsin: ”Har en fin utveckling”

Foto: aln
TRAV

Stjärntränare uppvisar minusresultat och tvingas sälja sina hästar.

Men publikfesterna avlöser varandra och spelandet ökar på travsporten som tycks må bättre än någonsin.

– Det är festivalstämning på loppen, säger kusken Björn Goop.

I går berättade Sportbladet om hur stjärntränare som Stefan Melander och Lutfi Kolgjini öppnat för att sälja en stor del av sina hästar för att klara verksamheten. Samtidigt visade årsredovisningar hur Timo Nurmos och Kari Lähdekorpi minskat sina vinster 2010 jämfört med föregående år och att Stig H Johansson gått ­­1,2 miljoner kronor back på sin ­tränarrörelse. Det vore enkelt att orera om en sport på dekis, men ingenting kunde vara mer fel.

20 000 väntas på tisdag

Publikrekorden har avlöst varandra i sommar och det spelas på hästar som aldrig förr.

– De senaste fem åren har spel­andet ökat med 15 procent och vi har ökat prismedlen i travet med 25 procent. Vi har haft en väldigt fin utveckling som gjort att vi nu kan pumpa in 350-400 miljoner kronor extra i travet jämfört med 2006, säger ATG:s vd Remy Nilson.

Att många travtränare ändå brottas med ekonomiska problem handlar i första hand om en skenande prisutveckling för att äga häst.

– De senaste tio åren har prisbilden för hästhållning fördubblats, så trots att prissummorna ökat finns det en diskrepans, säger Nilson och får medhåll av tränaren Lutfi Kolgjini:

– Varenda inkörd krona har blivit dyrare så att säga, eftersom kostnaderna för transport, foder och allt runt omkring har ökat, säger Kolgjini som blir desto mer positiv när publiksuccén inom travet kommer på tal.

I sommar har publikrekord satts under tävlingar i Halmstad och Eskilstuna och på Axevalla väntas storpublik de närmaste dagarna under Stochampionatshelgen. Lägg där till att upp emot ­

20 000 personer väntas i publiken på Jägersro och Hugo Åbergs Memorial på tisdag.

”Har blivit bättre”

– Trav är väldigt populärt, det är inget snack om den saken. När man väl blivit intresserad lämnar sporten en inte i första hand, säger Kolgjini.

– Travsporten har blivit bättre på kringarrangemangen runt tävlingarna. Det är festivalstämning under de stora loppen, säger Björn Goop.