Härligt när kuskarna är förbannade

TRAV

Skara. Två asförbannade kuskar i slagsmål om ledningen.

Sådant vill vi se oftare på V75.

Gårdagens duell mellan Kihlström och Svanstedt var uppfriskande.

Sedan att det blev pannkaka för ­båda är en annan sak.

I dag möts de igen – i Stochampionatet.

Axevallas trippeltrav håller stilen. I går besökte 14 867 personer tävlingarna och det var god stämning runt banan.

Lika god stämning var det däremot inte i V75-6. Framförallt inte mellan Örjan Kihlström och Åke Svanstedt. De båda stjärnkuskarna är inte kompisar på banan och det är precis så det ska vara.

Kompisstyrningarna i många lopp har vi redan så det räcker och blir över.

Ofta efterlyser vi mer krig i loppen och det fick vi nu. Man hörde att många i publiken jublade åt showen och det blev en stor snackis. Svanstedt pressade stenhårt med Youpie utvändigt om Greta Töll i 600 meter. Konversationen mellan kuskarna var intensiv och här hade man önskat att det funnits en kuskmick på någon av herrarna. Då hade det garanterat blivit smaskiga rubriker i tidningarna.

Det hela var dock inte över efter att Youpie övertagit ledningen. Kihlström blev förbannad eftersom att han tyckte att Svanstedt sänkte tempot för mycket sedan han väl fått täten. Han åkte upp jämnsides och sa några (icke?) väl valda ord. Kontentan av det hela blev trötta hästar och den här gången blev det fel för båda inblandade.

Dubbel för Jensen

Nu vann i stället Alandias Karisma (tränad av Troels Andersen) som bidat sin tid i kön för Flemming Jensen. Dubbel för Flemming som även satte dit egentränade Montgomery Hill. Hästen svarade för en imponerande insats och är fortfarande obesegrad för den danske championtränaren efter tre starter.

Jag gillar Flemming Jensen skarpt. Både för hur vältränade hans hästar är och för hans kyliga styrningar.

Magnus Jakobsson slog till med en snygg dubbel med två egentränade hästar. Thai Goldie vann på nytt banrekord (14,3) och Viola Silas fick aldrig tag i den undflyende ledarinnan. Med Bally’s Smash slet Magnus av alla skydd på benen och utrustade honom med ett helstängt huvudlag. Jätteskrällen var ett faktum och det är kul när de mindre tränarna får så här fin utdelning på V75.

Perfekt kört av Söderkvist

Ulf Stenströmers Noras Bean vann gulddivisionen efter en perfekt styrning av Stefan Söderkvist. Det var hästens andra seger på nästan två år. Men har man under den tiden sprungit in två miljoner må det vara honom förlåtet att det inte blivit fler ”pinnar”.   

Jodå, Åke Svanstedt fick en tränarseger på V75 också. Global Midnight tog sin sjätte raka seger och vet fortfarande inte hur det känns att förlora. Hon kördes förtjänstfullt av sonen Anders och sättet hon gjorde det på skvallrar om att det kommer mycket mera. Imponerande!

I dag möts de igen, Örjan Kihlström och Åke Svanstedt. Tamla Celeber mot Nettan Palema i Stochampionatet. Räkna med en ny fajt.

ARTIKELN HANDLAR OM