Här vinner Tamla en miljon kronor

Foto: aln
TRAV

Hon föll tungt i kvalet till miljonloppet.

Men i finalen av StoChampionatet visade Tamla Celeber vem som är bäst.

Hästen spurtade till seger med minsta marginal.

– Det är otroligt roligt, sa Kihlström i vinnarcirkeln efter loppet.

– En fantastisk häst Hon är ju bara bäst, fyllde tränaren Roger Walmann i.

Årets final av StoChampionatet blev precis så dramatiskt och spännande som det förutspåddes på förhand. Hur skulle det gå för storfavoriten Tamla Celeber från det sämsta utgångsläget?

Den frågan svarade hästen och kusken Örjan Kihlström på. Men svaret kom sent – bara centimeter från mållinjen för att vara exakt.

”Härligt upplopp”

Från start var det Åke Svanstedt och Nettan Palema som tog hand om ledningen. Efter snabba 500 meter fick Svanstedt lugna ner tempot i ledningen, då utvändige Canaka B.F. och Veijo Heiskanen inte gjort något för att hålla farten uppe. I det läget satt Örjan Kihlström och Tamla Celeber i femte ytter – långt efter ledarparet. På den sista bortre långsidan styrde dock Kihlström på och fick en rygg att gå i in i sista sväng. När sedan hästarna nådde upploppet gav stjärnkusken Tamla Celeber full marschorder och fick ett enormt svar. Ekipaget åt in meter för meter på Nettan Palema och Canaka B.F. och när mållinjen passerades var kullens bästa häst, Tamla Celeber, först.

– Ett härligt upplopp! , utbrast Lennart Forsgren i ATG Live, direkt efter målgång.

Kihlström: ”Hade vinnarkänsla”

När resultatet ropades ut och Tamla Celeber hade blivit korad till vinnare av StoChampionatet 2011 med en miljon kronor i förstapris intervjuades segerkusken Örjan Kihlström.

– Det var jätteroligt att det gick vägen. Hon har varit bäst som tre och fyraåring, så det hade varit snöpligt om hon inte hade vunnit det här, som är bland det största som finns för stona. Det är otroligt roligt, sa stjärnan och fick förklara lite hur han upplevde loppet.

– Vi kom igenom hyfsat från start tycker jag, med tanke på utgångsläget. Det var lagom tempo, för min del hade dock fått gå lite fortare, men det var okej. Sen fick jag en hyfsad rygg att gå i på den bortre långsidan och jag hade vinnarkänsla in på upploppet, fortsatte han.

Kihlström passade även på att hylla tränaren till hästen, Roger Walmann.

– Roger har gjort hela jobbet, jag kör ju bara. När hästarna är så här bra så är det lätt att vara kusk.

”Är ju bara bäst”

Roger Walmann gästade så klart också vinnarcirkeln efter storloppssegern och han var märkbart lättad och glad.

– En fantastisk häst, hon är ju bara bäst, utbrast han.

– Det har varit jobbigt sen kvalet, jag har fått 500 telefonsamtal om varför hon inte vann i kvalet. Vi har inte gjort någon ändring mellan kvalet och finalen, man har lärt sig det genom åren att det bästa man kan göra är att behålla lugnet, fortsatte Walmann.

För Walmann var segern med Tamla Celebern den tredje vinsten i StoChampionatet. (Giant Diablo, 2004 och Calamara Donna, 2009). För kusken Örjan Kihlström var det sjätte gången han tog hem storloppet.

Tvåa i loppet blev Canaka B.F. och Veijo Heiskanen. Trea blev Åke Svanstedt och Nettan Palema.