Derbyt nästa för Tamla Celeber?

Tamla Celeber vann Stochampionatet i suverän stil – kan satsa mot Derbyt

Foto: kanal75
Glädje i vinnarcirkeln efter Tamla Celebers triumf i Stochampionatet.
TRAV

Skara. Tamla Celeber visade på nytt vem som är kullens drottning.

Efter en iskall styrning av Örjan Kihlström vann hon

Stochampionatet i suverän stil.

Nu funderar kretsen kring hästen på att möta hingstarna

i Derbyt.

– Vi sa innan att om vi vinner Stochampionatet ska vi överväga det, säger tränaren Roger Walmann.

Tamla Celeber är stjärnan som har vunnit alla storlopp som tre- och fyraåring. Hon ägs av hårdsatsande stall Courant med miljardären och Unibet-grundaren

Anders Ström i spetsen. Hästen tränas av stospecialisten Roger Walmann som nu tog sin tredje

seger i i det största loppet för landets fyraåriga ston.

”Aldrig varit så nervös”

– Men jag har aldrig varit så nervös inför ett storlopp som den här gången. Hon har varit så otroligt överlägsen och bäst i kullen hela tiden. När hon inte vann kvalet blev det ett dåligt läge i finalen. Det tog jag på mig och därför var det extra spänt, säger Roger Walmann till Sportbladet.

– Det har säkert ringt 500 personer under veckan och frågat varför hon inte vann kvalet. Det har varit påfrestande men jag har hållit masken. Man har varit med så länge och vunnit stora lopp tidigare så det är bara att hålla sig lugn. Jag har trott på mitt upplägg och hästen kändes bättre än någonsin i torsdagens träning. Då blev jag ytterligare taggad, fortsätter han.

Avgjorde på upploppet

Tamla Celeber satt långt ner i fältet samtidigt som värsta hoten låg i täten. Nettan Palema tog ledningen men fick snabbt Canaka B.F. på utsidan och Veijo Heiskanen pressade på och höll tempot uppe. När Örjan Kihlström gav sin häst full anfallsorder in på upploppet kom Tamla Celeber flygande och avgjorde i sista stegen.

– Det var jätteroligt att det gick vägen. Hon har varit bäst som både tre- och fyraåring och det hade varit snöpligt om hon inte fått vinna det största loppet. Hästen är fantastisk, berömmer Örjan Kihlström som tog sin sjätte seger i Stochampionatet.

Roger Walmann fyller i:

– Hon är ju bara bäst. Hon har visat gång på gång att hon är kullens bästa sto, menar han.

Förstapriset var en miljon kronor och nu kan bågen spännas ytterligare. Tamla Celeber kan i höst få mäta sina krafter mot hingstarna i Svenskt Travderby.

– Jag vill ha det osagt just nu. Vi har varit eniga och sagt att vi ska smälta det här och fundera någon vecka innan vi bestämmer oss. Men det är inte omöjligt att det blir så.

Roger Walmanns bästa häst hittills är världsrekordhållaren och Elitloppshästen Giant Diablo som sprang in 13 miljoner kronor.

Hur bra kan Tamla  Celeber bli?

– Om hon får vara frisk är hon säkert med i toppskiktet i många år framöver. Hon kan gå lika långt som Giant Diablo men det är en bra bit dit ännu.

ARTIKELN HANDLAR OM