”Ludde”: Brioni ska vara favorit i loppet

Foto: Kanal75
Tuffa utmanare i Åbergs? Joke Face kan ordna "Luddes" tredje Åbergs-seger.
TRAV

Han vann loppet i fjol med Lavec Kronos.

I år blir Joke Face den mer betrodda av Lutfi Kolgjinis två hästar i loppet.

– Men visst är Brioni en berättigad favorit, konstaterar ”Ludde”.

Jägersro-tränaren ”Ludde” Kolgjini har två segrar i Hugo Åbergs sedan tidigare (Revenue 2003 och Lavec Kronos 2010) och för honom är det en av årets största tävlingsdagar. I år räknas hans Joke Face (familjeägd) som en av de främsta utmanarna till favoriten Brioni. Fjolårssegraren Lavec Kronos, som nu fått ett bakspår, tippas inte av särskilt många:

– Men blir det körning i loppet kommer nog Lavec Kronos flygande långt ut i banan till slut. Formen är hur bra som helst, varnar ”Ludde” om hästen som nu körs av Erik Adielsson.

Ludde kör själv familjens ögonsten Joke Face.

– Joke Face går på alla distanser, tillsammans med Commander Crowe är han väl den häst i Hugo Åbergs-fältet som är mest allround.

”Ludde” tror dock inte det är aktuellt att utmana favoriten om någon tidig ledning. Joke Face måste nog släppas till spets för att komma dit.

– Häst mot häst så tror jag inte att Joke Face tar en längd på Brioni i starten och Brioni har ju ett bättre startspår.

Men:

– Jag har en ung, hungrig häst. Och jag har en häst som tål att göra lite grann själv i loppet. Det är det inte alla i fältet som gör.

Några särskilda tankar om motståndet?

– Russel November gjorde ett kanonlopp senast, det kan spelarna tänka på.

Fast helst vill Kolgjini vinna loppet själv, naturligtvis.

”Dags att ta ett steg till”

Och det underlättar att franska sprintkanoner som Quaker Jet valt att stanna hemma.

– Men jag kan inte säga att jag är glad över att de bästa fransmännen inte kommer till Malmö. Det är nog dags att gå ett steg till med Hugo Åbergs. Vi har en miljon kronor i förstapris, jämför exempelvis med Forus Open, ett lopp på en udde i Norge som har en miljon norska kronor i förstapris. Hugo Åbergs ska vara det bästa vi har här nere och en miljon kronor har inte längre lika stor dragningskraft som förr i tiden. Nu har de bästa franska hästarna lopp på hemmaplan med jämförbara prissummor och då åker de inte till Skandinavien för samma pengar.

Ludde har flera hästar med på Jägersros Extra V75:a. Både Joke Face och Lavec Kronos ska streckas, tycker han.

– 5 Nadir Kronos (V75-4) är bästa V75-chansen, säger ”Ludde”.

Rår inte på Truculent

I övrigt:

5 Titan Patrik (V75-3) kommer jag att köra defensivt med. Han var sjuk på Vaggeryd och hur som helst så rår han inte på Lars I Nilssons häst 6 Truculent i det här loppet.

5 Nadir Kronos (V75-4) var sjuk i Italien och fick stå över jobb där. Men han tog genomköraren i försöket till Sprintermästaren bra. Han kommer att gå barfota runt om igen och eftersom han tog ledningen från spår åtta senast så måste jag tro på bra spetsmöjligheter. Jag tror på bra chans med honom. 1 Noak L.B. (Adrian Kolgjini kör) i samma lopp ska bara smyga med.

13 Victoria Island (V75-5) är en hedershäst, men hon har fel förutsättningar nu. Hon behöver vara med i den främre träffen direkt för att duga. Däremot så har hon bra form, bättre än raden. Hon kan vara fyra, femma.

1 Nash As (V75-7) är snabb ut och har en bra uppgift. Sköter han sig den här gången kan han vara med i segerstriden.

Robert Okpu/Kanal75