– Enormt stort att vinna Hugo Åbergs

Foto: kanal75
TRAV

Han har tagit två raka storloppssegrar och sprudlar av form.

Tränaren Morten Waage klurar nu på hur Beanie M.M. ska vinna Hugo Åbergs Memorial.

– Drömscenariot är rygg på ledaren och lucka in på upploppet. Då kan han vinna igen.

Beanie M.M. har tjänat 1,2 miljoner kronor på de två senaste starterna. Först vann han guldfinalen på Bergsåker ifrån spets. Senast tog han hem Årjängs Stora Sprinterlopp efter att ha gått utvändigt om ledaren sista 600 metrarna.

– Han behöver inte be om ursäkt för de två segrarna. Hästen har varit kanonbra och känts fräschare och bättre än någonsin. Jag körde ett par lugna intervaller i 1.30-tempo häromdagen och han känns precis lika fin som tidigare. Vi har inget att klaga på, säger Morten Waage.

Familjehäst i eliten

Tillsammans med hustrun Magdalena Johansson har han fött upp, äger och tränar Beanie M.M. Familjehästen från Dalarö utanför Stockholm har vuxit in i eliten på allvar. Nu väntar Hugo Åbergs Memorial på Jägersro med en miljon kronor i förstapris. Förväntningarna är stora och innerspåret passar perfekt enligt Waage.

– Det är jag väldigt nöjd med. Taktiken är upp till Johnny och den lägger jag mig inte i. Hästen är hyfsat snabb ut men jag normalt tror inte att han kan svara Brioni om de trycker av honom och vill köra i ledningen. Han tar nog en längd på min häst, menar Waage.

Inte förvånad om det blir spets

– Fast Beanie M.M. kan öppna riktigt fort också och skulle Johnny köra för fullt blir jag inte förvånad om han håller upp ledningen. Nu är det 1609 meter så kurvan kommer ju närmare och då blir det alltid lite lättare att hålla ledningen.

Hur stora segerförhoppningar har du?

– Vi kommer med en häst som är bättre än någonsin och har fått ett kanonspår. Nu har vi haft flyt och vunnit två stora lopp i rad och det är inte lätt att göra det igen mot elithästar. Det är så lite som skiljer dem åt och det är alltid positioner och dagsform som avgör.

”Vore enormt att få vinna Åbergs”

– Men det är oerhört kul att få vara med igen och visst finns chansen. Att vinna Åbergs skulle vara enormt stort. Elitloppet är ju det största men det här brukar vara en magisk kväll med mycket folk och en härlig stämning runtomkring.

– Drömscenariot är rygg på ledaren och lucka in på upploppet. Då går ingen säker. Då är han en av de som kan vinna. Är vädret bra och banan fin så blir det barfota runt om. Jag skulle också tro att vi återigen kör med helstängt huvudlag nu när det är kort distans. Det ska bli väldigt spännande, säger Morten Waage.

Michael Carlsson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM