Körordern som gav miljonseger

Foto: aln/montage
TRAV

– Du ger fan i att chansa invändigt, vi har en häst i toppform.

Det var körordern från Lutfi Kolgjini till Erik Adielsson inför Hugo Åbergs Memorial.

Adielsson lyssnade – och skrällvann miljonloppet.

– Ludde hade helt rätt, det är så jävla skoj! , sa stjärnkusken till TV4 direkt efter målgången.

Foto: aln
SEGERKRAMEN. Erik Adielsson vann Hugo Åbergs Memorial med Kolgjinis stjärna Lavec Kronos.

Han vann förra året. I år var det dags för en ny storseger för Lavec Kronos i Hugo Åbergs Memorial. Men det är inte säkert att det blivit vinst om inte tränaren Lutfi Kolgjini övertalat segerkusken Erik Adielsson om att ”ge hästen chansen”. Adielsson var nämligen inne på att chansa på innerspår med hästen – något som Kolgjini inte tillät.

– Jag sa innan vi körde ut; du ger fan i att chansa invändigt, vi har en häst i toppform. Ta min rygg så får du ett bra lopp och du ska ge honom chansen, berättade ”Ludde” efter storsegern.

Adielsson: ”Rör i själen”

Väl i loppet blev det mycket snabba 500 meter där Lutfi Kolgjini till slut kom till ledningen med Joke Face. Varvet fortsatte i högt tempo och ledaren såg märkt ut i den sista svängen. Vinnare då: Brioni som satt utvändigt. Men med i den ryggen tassade Lavec Kronos och Erik Adielsson som till slut kunde spurta till knapp men säker seger.

– Det är så jävla skoj alltså. Jag är så glad över att få komma hem till Malmö och vinna det här loppet. Det känns mer än underbart, det känns jäkligt bra helt enkelt. Det rör ända in i själen, sa stjärnkusken efter segern i storloppet.

– ”Ludde” var 90-procentig kusk i loppet. Han hade ritat ut vad jag skulle göra, jag följde bara vad han sa, fortsatte han.

”Otroligt fantastiskt”

Kolgjinis hästar blev etta och trea i storloppet och hemmaprofilen var mycket nöjd med utfallet.

– Det känns otroligt fantastiskt att bli etta och trea i ett sånt stort lopp. Joke Face gjorde ett jättebra lopp. Med några såna här lopp innanför västen så kommer han att slå dem, klargjorde Kolgjini.

– Det är nog den största kvällen i min karriär!

Brioni och Joakim Lövgren vann Elitloppet i år , och 300 meter från mål såg hästen ut som en vinnare av Hugo Åbergs Memorial också. Men marginalerna var inte på ekipaget sida i dag och det blev ”bara” en andraplats.

– Det var ett jättebra lopp och jag är jättenöjd med min häst, berättade Lövgren på väg mot stallbacken.