Nytt succéår för Ulf Ohlsson

Foto: kanal75
Ulf Ohlsson är på väg mot ett nytt succéår som kusk. Han ligger trea i den allsvenska körsvensligan och har inte långt upp till ledande Björn Goop.
TRAV

Han hade sitt bästa år i fjol med 320 segrar och nästan 25 miljoner kronor inkört.

I år utmanar Ulf Ohlsson Björn Goop i den allsvenska kuskligan.

Inför V75 på Hagmyren tvekar han inte om vem som är bästa chansen.

– Normalt strider El Sueco om segern, säger Ohlsson.

Bergsåkerskusken är den som är allra flitigast av alla aktiva i landet. Ingen kusk kör fler lopp eller besöker fler banor än Ulf Ohlsson. Nu på sommaren tävlar han i princip varje dag. Ofta två gånger om dagen, först lunch- och eftermiddagstrav och därefter tävlingar på kvällen. Men det går bra också. Per den 24 juli har Ulf Ohlsson tagit 174 segrar i Sverige. Han skuggar därmed ledande Björn Goop i den allsvenska kuskligan och har aldrig varit så nära någon gång tidigare. Björn Goop toppar ligan med 183 segrar före Åke Svanstedt på 179.

– Men det känns tufft att kunna rå på Björn och Åke. Jag har inga sådana ambitioner och är inte den som kollar de här siffrorna varje dag. Jag tävlar mer mot mig själv och försöker förbättra mina egna resultat och köra in mer pengar till hästägarna. Det rullar på bra i alla fall, säger Ulf Ohlsson.

Samarbete med fler tränare och kunder

Ohlsson tillägger snabbt:

– Det känns som att jag har utökat samarbetet med fler tränare och fått lite mer kunder än tidigare. Det är positivt. Jag hade ett kanonår i fjol och får köra mer på både Solvalla och V75 än jag har gjort tidigare. Därmed har jag också fått köra bättre hästar.

Varför tror du inte att du kan bli kuskchampion?

–  Både Björn och Åke har stora stall plus att Björn kör mycket åt andra. Jag får nog fullt sjå med att försvara tredjeplatsen. Dessutom ska jag på semester ett par veckor i november, december. Visst hade det varit stort att vinna men tyvärr kan ni nog räkna bort mig.

Inblandad i olycka

Under måndagen var Ulf Ohlsson inblandad i en olyckshändelse vid lunchtravet i Bollnäs. Han körde kallblodet Alp Boris som krokade ihop med en konkurrent och gick omkull. Ohlsson flög ur sulkyn men lyckades landa på fötterna.

– Jag hade faktiskt femma i gymnastik när jag gick i skolan och det kom väl till pass här, säger han med ett skratt.

– Hästen kväde sig nästan och sprang rätt ut i banan och gick omkull. Det kunde ha gått käpprätt åt helvete. Otroligt nog så klarade jag mig bra och landade på fötterna. Det var ett makalöst flyt. Jag har pratat med tränaren efteråt och hästen har tydligen klarat sig bra.

”Kan avsluta bra med en smygare”

Ulf Ohlsson satte sig i bilen efteråt och körde lopp i Rättvik under måndagskvällen. På lördag väntar V75 i Hagmyren där han kör sex hästar. Så här kommenterar han dem.

– Oviraptor Rex (V75-1) har jag aldrig kört och känner inte till hästen.

– Hot Tub (V75-3) gick fullt godkänt senast jag körde honom. Han fick gå lite för tidigt men kändes fräsch och fin. Blir det hårt tempo och han får en smygare så kan hästen avsluta bra. Men att tro på vinst är lite väl tufft.

– Glen Mhor (V75-4) löper lite ojämnt men näst sist spurtade han bra till seger. Senast var han inte som bäst men han känns helt okej i träningen. Nu har han ett svårt läge och från spår åtta på Hagmyren är det svårt att få till ett lopp som ska passa honom. Jag ligger lågt därifrån.

– Rino Dox (V75-5) är en bra häst som har haft en bra säsong. Nu har han haft en paus efter senaste starten och varit borta några månader. Hästen känns fin enligt tränaren men däremot är det inte någon favoritdistans. Jag får försöka ge honom ett vettigt lopp och försöka få med en del av priskakan men det känns inte som någon het chans.

”Var irriterad i käften”

– Thrustworthy Ås (V75-6) är behandlad och har stått över efter senaste starten. Formen kan vara lite tveksam men jag förväntar mig att han ska göra ett anständigt lopp. Han gick bra som trea senast och känns nu fräsch och fin i jobben. Han får ses som en liten kantboll här.

– El Sueco (V75-7) betedde sig konstigt i loppet senast men hade då problem med munnen. Han hade fått ett sår som blivit en infektion i munnen. Hästen kunde inte springa eftersom han var så irriterad i käften. Tränaren säger att han är bra i ordning nu och förutsättningarna är bra med spår tre över 1600 meter. Om han tävlar på sin normala nivå är han med och strider om segern.

Michael Carlsson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM