Svanstedts svacka – på V75-tävlingarna

Foto: aln
TRAV

Han har dominerat trav-Sverige totalt hittills i år.

På Jägersro vann dock inte Åke Svanstedt på V75 – trots att han körde flera favoriter.

Svacka?

– Nej, man ska inte måla fan på väggen för det här. Det gick nästan onaturligt bra innan, det kanske är mer normalt nu, säger experten Lennart Forsgren.

36 segrar inom V75 hittills är grymma siffror som talar för att Åke Svanstedt har dominerat travets elitserie under det första halvåret av 2011. Den första delen av året har Åke Svanstedt i stort sett vunnit något lopp, om inte fler, på V75 – varje omgång.

”Risk för skit i stallet”

Förra helgen, på Axevalla, hade tränarna några betrodda hästar till start. Då blev det ”bara” en seger då supertalangen Global Midnight lekte sig till vinst. I tisdags körde Jägersro extra V75 och "grön kusk" hade flera favoriter på V75. Då körde dock Åke blankt och ingen ny V75-seger kunde räknas in i det framgångsrika stallet. Efter de grymma resultaten under våren och sommaren, kommer det en svacka nu?

– Nej, man ska inte måla fan på väggen för det här. Det gick nästan onaturligt bra innan, det kanske är mer normalt nu, säger experten och kompisen Lennart Forsgren.

– Han vann något lopp utanför V75 i tisdags och var tvåa och trea med många hästar, fortsätter han.

Vad tror du det beror på? Bara tillfälligheter?

– Det är svårt att säga. Han har ett stort stall som tävlar mycket. De är överallt och tävlar och då finns det alltid en risk att man får med sig något skit hem till gården. Det kan vara flera av hans hästar som underpresterar med tanke på att de har något skit i kroppen, som inte går att se på förhand, förklarar Forsgren. Han fortsätter:

– Det är som med Björn (Goop) och Erik (Adielsson) de blir överspelade ibland. Just för att det är dom. Så är det ju även med Åkes hästar, de blir mycket spelade eller mycket streckade för att det är han som tränar och han som kör. De skulle inte vara favoriter om någon mindre tränare/kusk körde eller tränade, fortsätter han.

”Som Stenmark...”

Svanstedt har skämt bort oss med V75-segrar varje omgång. Det är kanske därför de sämre resultaten sticker ut direkt?

– Ja, det ligger något i det du säger. Det var som på Stenmarks tid. Han vann och vann, men när han förlorade funderade folk över vad fan som hände. Det är lite som med Åke nu. Jag tycker inte man ska tänka så mycket på det där, avslutar Forsgren.

På lördag, när Hagmyren kör V75-tävlingar, har Åke Svanstedt nio hästar till start. Då får vi se om den negativa trenden fortsätter – eller om allt blir som vanligt igen då "grön kusk" tar hem några av loppen...