Allt fungerar för ”Svanen”

TRAV

Åke Svanstedt.

Åke Svanstedt.

Åke Svanstedt.

Tre tränar/kusksegrar på V75, travets elitserie, och det är knappt att man ens reagerar. Åke Svanstedts dominans i svensk travsport är så påtaglig att det blivit en vana att han vinner minst ett V75-lopp per lördag. I går tog han en trippel. Fakta om hans överlägsenhet är att man får lägga ihop tvåan, trean och fyrans vinster i tränarligan på V75 för att nå upp till Svanstedts antal på 39. Svanstedt har alltid varit en skicklig hästkarl men det känns som att han de senaste åren hittat helt rätt i sitt upplägg när det gäller träning, tävling, foder och personal. Allt verkar fungera. Nu säger förstås elaka tungor att han har många hästar att välja på (224 hästar i träning och fler på kö) så det går inte att misslyckas. Fel, säger jag. Svanstedt har jobbat sig till sin position och det är hans kunskap som gör att han lyckas, inte kvantiteten på stallet. Det är vid fler än ett tillfälle som Svanstedt förvandlat medelmåttiga nyförvärv till V75-vinnare. Hästarna kommer inte alltid från mindre lyckosamma tränare utan även de stora namnen har fått se hästar förbättras när de kommit till Svanstedt. Under min tid inom travet (drygt 30 år) så kan jag bara dra parallell till Stig H Johanssons suveränitet på 80- och 90-talen. Det känns dock som att konkurrensen är hårdare nu.

Alvena Pele mot Elitloppet 2012?

Gårdagens segerhästar var Mellby Sambuca (V75-1) som tog tredje raka vinsten. Svanstedt körde till ledningen direkt och körde ifrån motståndet 100 meter kvar – okörd i mål. Dream­alittledream (V75-2) avancerade till dödens ett drygt varv från mål och avgjorde säkert. S.J.’s ­Otto (V75-6) fick domdera precis som han ville i spets och vann ohotat.

■ ■ ■

Per Lennartsson har en av landets startsnabbaste hästar i Alvena Pele. Hans acceleration bakom startbilen i gårdagens gulddivision var iögonfallande. När Lennartsson sen fick bestämma tempot var loppet över. Jag tror att Alvena Pele är en häst för Elitloppet 2012.

■ ■ ■

Per Gustafsson tillhör den gamla stammens kallblodsgubbar. När jag växte upp var hans stora stjärna Viggo Best. Nu har han stora framgångar med Farm-hästarna. I går var det ponnystore Farmfurir som spurtade hem V75-4.

■ ■ ■

Hoppas verkligen att Hagmyren får igenom sin plan om att bygga en 1 400-metersbana. I så fall skulle upploppet kunna bli dubbelt så långt som dagens 161 meter och loppen betydligt roligare att titta på.

■ ■ ■

I sista avdelningen fick ledarhästen, El Sueco, aldrig vara i fred i ledningen och att han fick stumma ben sista biten må vara honom förlåtet. En som profiterade på det höga tempot var Nantucket. Örjan Kihlström avvaktade in i det sista innan nådastöten sattes in. Nantucket har kapacitet för fler vinster.

■ ■ ■

Veijo Heiskanen har kanonform på stallets hästar. I går skickade han Mack Pointer (V75-4) till ledningen direkt och resten var en formalitet.

■ ■ ■

Roligast i veckan var atmosfären på ­Jägersro i tisdags efter Hugo Åbergs. 13 000 personer hyllade på ett mäktigt sätt hemma­pojkarna, Lutfi Kolgjini och Erik Adielsson efter segern med Lavec Kronos.

Johan Edlund