Travförbundet: Jorma Kontio kan få dispens

Nya regler stoppar Jorma Kontio från att köra i Derby-finalen – nu kan han få dispens

Foto: MATS STRAND
TRAV

Nya regler stoppar Jorma Kontio från att köra Derbyfinalen.

Kontio är avstängd – men nu har han lämnat in en dispensbegäran till travförbundet.

– Det enda tänkbara möjligheten i sådana fall, om vi ska frångå reglementet, är om vår styrelse  kan medge dispens, säger Göran Wahlman, jurist på Svensk Travsport.

Jorma Kontio vann tre av uttagningsloppen till Derbyt med Timo Nurmos hästar och nu väntar finalen för tränarens hästar nästa helg.

Men en avstängning på grund av drivning stoppar Jorma Kontio från att köra i finalen.

Enligt de nya reglerna får inte kuskarna dispens för att köra storlopp om de är avstängd på grund av drivning.

För Trav365 berättade Jorma Kontio att han tyckte att reglerna var märkliga.

 – Det är konstiga regler och ingen verkar veta någonting ännu. Jag hoppas fortfarande på att få köra, men ingen verkar ju veta vad som gäller, säger han.

Nya regler i år

Göran Wahlman på Svensk Travsport berättar att reglerna funnits sedan årsskiftet och att förbundet gick ut med information.

–  Vi ändrade reglementet till i år, att om man bli avstängd på grund av drivingsförseelser då kan man inte få dispens överhuvudtaget.

– När vi ändrade vid årsskiftet skrevs det mycket om det här i Travronden och vi gick ut på hemsidan och i ett propositionshäfte om den här förändringen. Vi pratade mycket om det då, men det var kanske att många inte intresserade sig av det. Vi hade massiv information, säger han.

Begärt dispens

Jorma Kontio har nu skickat in en dispensbegäran och det finns en chans att han får köra i finalen.

– Jorma Kontio vill ha dispens ändå och det enda tänkbara möjligheten i sådana fall, om vi ska frångå reglementet, är om vår styrelse kan medge dispens från reglementsbestämmelserna. Det får styrelsen pröva med snabba ryck. Det har kommit in en skrivelse nu på morgonen till oss, vår chef få dra ihop styrelsen och se om det här går. Jag har ingen aning om hur processen kommer gå till, men det måste fattas ett beslut innan måndagen, säger Göran Wahlman, jurist på Svensk Travsport.

ARTIKELN HANDLAR OM