”Han var en hedersman”

Så minns kollegorna och vännerna Lars Lindberg

Foto: aln
TRAV

Lars Lindberg, en av Sveriges främsta travtränare och kuskar har avlidit efter en tids sjukdom.

Så här minns vännerna och kollegorna honom.

– Han var en hedersman på alla sätt och vis, säger tränaren Jan Norberg.

Under söndagen kom det tråkiga beskedet att Bergsåkersprofilen och förre Solvallatränaren Lars Lindberg avlidit. Lindberg är en av de största profilerna inom travsporten genom tiderna. Lindberg har firat stora framgångar i decennier och fått fram stjärnhästar som Bowspirit och Indus.

Tränaren blev akut sjuk 2010 och senare fick han beskedet att han drabbats av  en elakartad tumör i bukspottskörteln. I juli var det tänkt att Lasse Lindberg skulle avtackas av Bergsåkers publik i samband med banans V75-tävlingar. Men kusken kände sig sämre och tvingades ställa in avtackningen. I helgen förlorade han kampen mot den elakartade sjukdomen.

Lars Lindberg har betytt mycket för travsporten och för flera av dagens travtränare och kuskar. Så här minns de honom.

Lennart Forsgren, expert och före detta kusk och tränare.

– Det är tragiskt att det blev så här. Jag har tävlat mycket mot honom. Det var en fantastisk kusk och vann över 3 000 lopp. Han var otrolig duktig från start. Så minns jag honom.

Sedan var han duktig på nordsvenskar. Det var en hedersman på alla sätt och vis. Han var lite tystlåten, men på banan visade han vad han kunde. Vi möttes mycket på V75 och det var en kusk som man hade respekt för, säger han.

Ove A Lindqvist, kusk och tränare

– Jag minns honom som en fantastisk kusk och tränare. Det är en profil som har gått bort. Man såg upp till honom. Det är en bra kusk som har gått bort. Det är tråkigt att det blev så här.

Jan Norberg, tränare och kusk

– Det var en hedersman på alla sätt och vis. Jag läste att Lutfi Kolgjini sagt att Lars Lindberg kan inte ha haft någon ovän och jag håller med Kolgjini om det. Det här känns tråkigt. Vi brukade träffas på banan nästan dagligen, säger han.

Bo Eklöf, kusk och expert

– Han är av de största vi någonsin haft inom travsporten. Privat var han den gladaste människa man kan ha att göra med. Han är den rakaste människa som funnits och jag hoppas folk kommer ihåg vilken stor man han var, säger Bo Eklöf till dagbladet.se.

Ulf Ohlsson, tränare och kusk

– Det är mycket han som gjort att jag är travtränare och kusk. Han har varit en förebild, Lasse var en oerhört fin människa och har haft otroliga framgångar. Han gladdes över mina framgångar och förra helgen fick jag ett grattis-sms efter att jag vunnit ett storlopp, berättar Ulf Ohlsson för dagbladet.se

Johan Edlund, expert i TV4

– Mycket trist att läsa att cancern vann kampen mot Lars Lindberg. En av landets skickligaste hästkarlar har lämnat oss, men minnet är ljust, skriver Johan Edlund på sin Twitter.

Anders Lindqvist, tränare och expert

– Jag tvälade mycket mot Lasse under mina år i Norrland och vi träffades sist jag var i Sundsvall. En utav travets största hedersmän. Jag har bra självförtroende och tycker att jag är bäst i det här vi håller på med, men Lars Lindberg var nog en av dem som var en större hästkarl än jag själv. Jag har oerhörd respekt för honom. Jag hoppas att svensk travsport och Bergsåker hedrar honom med ett riktigt stort lopp. Ingen ska glömma Lars Lindberg.

FAKTA

Vann 3609 lopp – under 50 år

Han vann sitt första lopp den 29 maj 1960 med familjehästen Myrpojken på Bergsåker. Mer än 50 år senare, 7 november 2010, tog han sin sista seger med Charlotte Stone i Bollnäs.

I mitten av 1970-talet blev Lindberg proffstränare på Bergsåker och vann tio raka kuskchamionat på Bergsåker 1975-1984. Mellan 1984 och 1992 var Lasse Lindberg tränare på Solvalla och återfanns alltid i toppskiktet av kuskar och tränare på banan. 1992 flyttade han tillbaka till Bergsåker.

Bland de största segrarna finns tre vinster i Kungapokalen (Net Hammering, Bowspirit och Luxury Ås) Lasse Lindberg blev också dn förste kusk som tog fyra segrar i en V75-omgång (Solänget 21/9 1996, Agassi Bob, Anette Pride, Sweep Surprise samt Yankee Lo).

Totalt tog Lars Lindberg 3609 segrar under karriären, vilket gör honom till en av Sveriges bästa kuskar genom tiderna.

Källa: Bergsaker.com