Jenny, fortsätt kör som du vill

Micke Nybrinks krönika och tips

TRAV

Det är avelns fel.

Allt är faktiskt avelns fel.

Där har ni dagens sanning.

Vore det inte för aveln skulle travet vara roligare.

Såg ni tv-reportaget om Home Alone i lördags? Själv tycker jag att det är häftigt att återuppliva gamla minnen från åren då glas­ögonhästen (född 1995) härjade. Jäklar vilken pålle han var; det var liksom inte bara det där med brillorna. Att vinna på det sättet (total mos) i V75-loppet på Axevalla är något man sällan ser numera.  Fråga Erik Adielsson hur ofta han kör såna mordvinnare nu för tiden. En gång om året? Om ens det.

Pratade med en kompis om det, att det var annorlunda då. De bästa hästarna var överlägsna på ett annat sätt. Deras uppvisningar etsade sig fast. Samtidigt var stjärnorna större, profiler som alla kände till: Ina Scot, Home Alone, Queen L., Copiad, Zoogin. Inget kunde stoppa dem. De ­kunde vinna sina lopp no matter what.

Får ta ett steg tillbaka

Nu ser det annorlunda ut. Hästarna är skitbra hela högen, alla som tävlar i lite större sammanhang. Även om loppen håller mycket högre klass så syns det tyvärr inte – för det är ju de där som vinner med 40 meter vi vill se. Det var då min kompis fällde de tänkvärda orden: ”Det är avelns fel. Jag har tänkt på det länge. Vore det inte för aveln skulle travet förmodligen vara roligare att spela på.”

Nej sitt ner nu. Hetsa inte upp er. Tänk på hjärtat. Jag dömer inte ut svensk avel.­ Problemet, om det nu är ett sådant, är att den är så förbannat bra. De senaste 10–15 åren har våra hästar verkligen ­förbättrats. Det är min övertygelse.

Hästarna är så bra att ingen kan gå ut och göra en Home Alone. Då åker man dit. Alla­ är bra och det är – japp – avelns fel.

Så om vi vill ha en roligare sport, ojämnare alltså, får vi ta ett steg tillbaka i utvecklingen. Då ska vi avla med halvdant material. Inte med Viking Kronos, Love You, Yankee Glide och Scarlet Knight, och dessutom låta tränarna köra själva. För det är ju även så att Erik Adielsson, Örjan Kihlström, Björn Goop och Johnny Takter också är på tok för bra. De är otäckt bra. 

Fortsätt kör som du vill, Jenny

En annan sak att reflektera över är att så många verkar uppröras över Jenny J Karlssons styrning med Hoity Toity Face i lördags. Hennes självmordsbombning menar jag. Själv gör jag tummen upp. Den är ju ett sundhetstecken i en annars lite för prydlig travvärld. De som dömer ut och skriker om skandal tänker kortsiktigt.

De fattar möjligen inte att kuskarna måste få göra bort sig, för att sporten ska leva. Vågar de inte ta risker, bara för att de inte vill bli utdömda efteråt, går det snart 1.18 första varvet i alla lopp med Björn Goop

i spets. Ingen kör, alla kryper, rättar in sig.

Jenny – fortsätt kör som du vill. För ­fasen. Jag ”tar en kula” för dig, alltid. 

FAKTA

Veckans tips

1. 1 Package Deal (Solvalla, V86-2)

Absolut rätt sort. Spets och slut? Given toppchans.

2. 6 Ådi Briljant (Solvalla, V86-4) Klart bättre än raden. Kan vara en rolig rysare. Streckas.

3. 7 Rydens Gilda (Solvalla, V86-6) Dunderbra senast. Måste man tro hårt på igen. Draget

ARTIKELN HANDLAR OM