Hon startar hela stallet – på V86

Foto: kanal75
TRAV

Hela stallet till start.

Pirjetta Laakso tänker rivstarta 2012 under onsdagens V86-tävlingar.

– Nu laddar vi hela styrkan, det ska bli jättekul, säger Solvallas färskaste proffstränare.

För de som inte tillhör den innersta travkärnan är knappast Pirjetta Laakso något känt namn.

Inte så konstigt kanske eftersom hon hade varit utan någon form av travlicens i sex år då hon antogs till A-tränarkursen i fjol. En kurs som ledde till att hon sedan tio månader kan titulera sig professionell travtränare på Solvalla.

– Jag har jobbat med hästar i hela mitt liv och har väl alltid haft tanken att bli tränare någon dag. Men egentligen har det aldrig funnits någon möjlighet förrän nu, berättar den nyblivna 40-åringen med rötterna i Helsingfors.

För även om det inte syns på pappret så har Pirjetta Laakso både erfarenhet och meriter som slår de flesta av hennes kollegor.

Redan som 20-åring fick hon nämligen känna på hur det är att tävla i yppersta världseliten. Detta som skötare till Finlands kanske främste travare genom tiderna, Houston Laukko.

Efter vinsten i det inhemska derbyt 1992 turnerade Houston Laukko och Laakso runt i Europa under fyra säsonger med storloppssegrar i hela Norden, Frankrike, Holland, Italien och Tyskland.

1995 blev Houston Laukko totalsegrare i Grand Circuit-serien efter att ha besegrat Copiad i Åby Stora Pris.

– Jag har så mycket minnen ihop med Houston. Just Åby Stora Pris var en av de största segrarna, och även hans vinster i Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer och på Vincennes är sådant jag fortfarande kommer ihåg mycket väl. Det var en jätterolig tid.

Jagar seger på Solvalla

2001 flyttade Pirjetta Laakso till Sverige som ansvarig för Petri Salmelas Stockholmsfilial.

En filial som sedermera flyttades till Peter Dahlins gård i Örsundsbro.

Dahlin var under den perioden en av landets mest omskrivna amatörtränare då hans supertalang Lascaux radat upp tio raka segrar och blivit en stor V75-profil.

Där blev Laakso och Dahlin ett par.

– Vi ska gifta oss, det är bestämt. Men vi måste bara hitta tid, säger Pirjetta som stannade kvar när Salmela flyttade hästarna till en ny gård och numera alltså är ansvarig för parets tränarrörelse.

– Vi kände att vi ville utveckla verksamheten och försöka få in hästar utifrån. Peter hade planer på att ta ut A-licens själv, men vi kom fram till att jag skulle göra det istället eftersom jag är yngre. Jag kom inte in på kursen vid första försöket, men har man väntat så länge så var det inga problem att vänta lite till.

Sju segrar på 49 starter och drygt en halv miljon kronor är resultatet under de tio månaderna som professionellt travstall.

– Vi har ju bara fyra hästar som startar och de har tävlat ganska bra. Men vi har ju ingen seger på Solvalla ännu och det är lite pinsamt när man är Solvallatränare. Jag hoppas att vi kan ändra på det på onsdag.

Tror på Rayon

Och nog måste försöket att ordna det ses som helhjärtat då samtliga fyra hästar är anmälda. Först orutinerade Tia Maria Lascaux som tävlar innan V86-spelet i lopp 2. En fyraårig dotter till Lascaux som numera går som avelshingst på gården.

– Det är en trevlig och travsäker häst som påminner om sin far till sättet, men har ett rundare steg. Hon har blivit bättre för varje start och verkar ha utveckling i sig så jag är inte helt främmande för att hon kan vara med i tätstriden.

Lascaux första avkomma är sexårige 6 Rayon Lascaux (V86-2) som gjort flera starka insatser i vinter.

– Han är väl den som står närmast att göra att jag ska få komma till vinnarcirkeln. Han är duktig med voltstart och borde få ett bra lopp härifrån. Senast var han kanske en aning sämre, men jag tror att det berodde på underlaget som gjorde att han tvingades gå med bakskor. Vi hoppas att det går att köra barfota runt om nu, det har gett fin effekt.

6 Minette Hall (V86-7) är ett nioårigt sto som inte vunnit lopp på över ett år, men visat gryende storform på slutet.

– Hon fick hela förra säsongen förstörd av hovproblem och därför ville vi ge henne en chans att fortsätta tävla. Det är en vinterhäst eftersom hon har problem med brunsten till och från. De två senaste loppen är de bästa hon gjort på mycket länge och hon är väldigt pigg och glad för dagen. Motståndet är lite hårdare den här gången, men skulle det klaffa med positionerna kan hon vara en riktig luring på sin toppform.

12 Quassia Lascaux (V86-8) är stallets stora stjärna och skulle passera miljonen intjänat vid seger.

– Det är verkligen stallets drottning och hon uppträder lite så också, de dagar hon vaknat på fel sida och det inte passar så vill hon inte. Det är min enda förklaring till varför hon var sämre senast, jag trodde faktiskt att hon skulle vinna det loppet när hon kom till ledningen. Eftersom hon även var svag gången innan så är jag lite orolig för formen och från ett iskallt läge går det inte att ha några segerfunderingar, säger Pirjetta Laakso som inte har något emot rollen som relativt anonym.

– Jag är väl lite mer typen som gärna håller sig i bakgrunden och det är kanske inte en så bra egenskap som travtränare. Men gör vi bra resultat så hoppas jag att några nya hästägare får upp ögonen för oss ändå.

Robin Johansson/Kanal75