Här kommer nya superbanan ligga

Nu är det klart var galoppens nya tävlings- och träningsbana kommer vara

Foto: Svensk galopp
Intim och mysig ska nya galoppbanan bli. Den franska banan Clairfontaine kan bli en inspiration för publikanläggningen. Platsen där den nya banan ska ligga är ett område på cirka 190 hektar i Upplands-Bro kommun.
TRAV

Nu är det klart var galoppsportens nya bana ska ligga.

Platsen blir Önsta Gård i närheten av Bro samhälle i Upplands-Bro kommun.

– Den nya huvudstadsbanan ska bli en anläggning för både träning och tävling, och med både gräs och allvädersbanor, säger Håkan Fredlund i Svensk Galopps styrelse.

Efter att Täby Galopp såldes har sporten letat ett nytt ställe att bygga en ny galoppbana i huvudstadsområdet.

Nu är arbetet klart och då man hittat den rätta marken; ett område på cirka 190 hektar vid Önsta Gård i närheten av Bro samhälle i Upplands-Bro kommun.

– Markområdet är sedan tidigare utpekat som utredningsområde för hästsport i den kommunala översiktsplanen, säger projektledaren på Svensk Galopp, Dag Johansson i ett pressmeddelande.

30 min från Stockholm Central

Upplands Bro kommun är positiva till etableringen vilket gjorde valet av plats enklare.

Den nya banan kommer att ligga i nära anslutning till E18 och med både pendeltågsstation och samhällsservice på gångavstånd. Stockholm Central nås på cirka 30 minuter och till Arlanda är det omkring 45 km.

”Intim, vacker och har charm”

Galoppens nya bana kommer dock skilja sig jämfört med den gamla i Täby.

– Det blir en helt annan typ av anläggning än vad till exempel Täby Galopp. Framförallt ska den vara bättre dimensionerad och mer flexibel. En bärande tanke är att skapa en anläggning som är intim, vacker och har charm, dit det är trevligt att åka även om det inte är tävlingar. En del banor som nämnts av många som inspirerande när det gäller att skapa en bra publikanläggning är till exempel franska Clairefontaine och brittiska Towcester, säger Håkan Fredlund från Svensk Galopps styrelse.

Opera eller mässor

Förhoppningen är även att banan ska kunna användas till annat än galopp.

– Gör man rätt från början så kan vi ha allt från annan hästsport till trädgårdsmässor, utomhusopera eller varför inte andra idrottsevenemang, utan att det påverkar hästar och träning, säger Svensk Galopps ordförande Hans Hansson.

Hösten 2012 får galoppen tillträde till marken och byggandet kan påbörjas.

ARTIKELN HANDLAR OM