Här tar 27 års väntan slut

Jörgen S Wallin första seger på Solvalla – vann sitt första lopp 1985

TRAV

Första segern är alltid speciell.

Det var något Pirjetta Laakso och Jörgen S Wallin fick uppleva när de spräckte Solvalla-nollan på onsdagskvällen.

En kväll som gav ny jackpot på V86.

Som skötare till finske topphästen Houston Laukko fick Pirjetta Laakso känna på travvärldens absoluta hetluft när duon turnerade i Europa och vann mängder av storlopp under mitten av 90-talet.

Sedan tio månader är Laakso professionell tränare på Solvalla och fick nu äntligen kliva in i vinnarcirkeln på sin nya hemmabana.

– Det här var jättehärligt. Det är svårt att beskriva, utbrast hon sedan Rayon Lascaux tågat runt konkurrenterna i tredjespår sista rundan i händerna på Jorma Kontio.

Ingen slump

Men att segern kom just denna kväll var sannerligen ingen slump. Laakso, som tränar hästar ihop med sin sambo Peter Dahlin på dennes gård i Åloppe utanför Örsundsbro, har haft storform i vinter och hade anmält stallets samtliga fyra starthästar. Just för att se till att börja året med att få bort den enligt egen utsago förargliga nollan på hemmaplan.

Och det kunde faktiskt ha blivit ännu mer, Tia Maria Lascaux slutade tvåa i ett lopp innan V86-spelet och Quassia Lascaux spurtade in som trea vilket innebär att stall Laaksos hästar tjänat pengar i 17 raka starter.

Väntat i 27 år

Minst lika berest är Jörgen S Wallin som har mer än 15 år som hjälptränare och hovslagare i Italien och USA i meritförteckningen. Första segern i sulkyn kom redan 1985, men det dröjde ytterligare 27 år innan han fick triumfera på Sveriges nationalarena  något som resulterade i en rejäl segergest sedan Ådi Briljant reglerat sina konkurrenter på utsidan.

– Det var riktigt sköj, speciellt att få vinna när chefen äntligen är med och tittar, sade Wallin på sin breda värmländska och hänvisade till tränaren Kari Lähdekorpi.

49 år ung verkar han gå mot en ny vår i sulkyn.

– Så länge man kan sätta ner händerna i backen kan man alltid komma tillbaka. Jag vill tillägna segern min kollega Ronny Gustafsson som fyller år i dag. Just nu trivs jag i Sverige så händer det inget planerar jag att bli kvar här tills vidare.

Robin Johansson, Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM