Så ska vi sätta dit Finland igen

TRAV

Säg Sverige mot Finland och det vattnas i munnen för sportälskaren.

På lördag är det V75 för första gången i vårt östra grannland och då är tanken att Sverige ska knäcka Finland – igen.

Och vi har gjort det förut. Här nedan listar Trav365 tio svenska sportklassiker som vi gärna minns – och som Finland nog helst vill glömma.

FOTBOLL:

VM-KVAL GÅNGER 2:

Detta hände: Efter ett lyckat hemma-EM 1992 inledde Sverige kvalet genom att besegra Finland på bortaplan. Efter en rätt halvknackig svensk insats stod ändå de blågula som segrare efter 90 minuter med 1–0.

I returmötet 13 oktober 1993 presenterade sig en viss Henrik Larsson, när Sverige vann med 3–2 och blev klart för VM i USA 1994. Väl där fixade svenskarna brons.

EM-KVAL GÅNGER 2:

Detta hände: Sverige vann båda matcherna i EM-kvalet till sommarens slutspel i Polen och Ukraina. Hemma på Råsunda, på Sveriges nationaldag, vann Sverige med 5–0, där en viss Zlatan Ibrahimovic hoppade in i matchen redan i första halvlek och svarade för ett hat trick.

I ett regnigt Helsingfors 7 oktober 2011 vann Sverige med 2–1, och säkrade en play off-plats. Efter segern mot Holland matchen efter gick så Sverige till EM i sommar.

ISHOCKEY:

4–4 GÅNGER 2:

Detta hände: Två gånger i VM-historien har Tre Kronor hämtat upp ett underläge med 2–4 mot Finland.

Först var det i VM i Moskva 1986. På nio sekunder gjorde Sverige två mål, båda genom Anders ”Masken” Carlsson. Resultatet innebar senare att Sverige knep en silvermedalj.

Vid VM i Finland 1991 var det så dags igen. Finland ledde matchen med 4–2 i Åbo när mindre än en minut återstod av den tredje perioden. Då klev Mats Sundin fram med två mål.

När ”Sudden” kvitterade till 4–4 brast det helt för tv-kommentatorn Lars-Gunnar Björklund. Han sa:

”Har ni sett på själva greven farao. Det var det värsta jag varit med om”.

Hur turneringen slutade? Tre Kronor vann VM-guld, efter att Mats Sundin blev matchhjälte i sista matchen mot Sovjet.

REVANSCHEN 1998:

Detta hände: Tre Kronor hade revansch att utkräva. I februari samma år hade Finland slagit ut Tre Kronor med 2–1 i OS-kvartsfinalen i Nagano. Nu var det dags för VM-final, och på den här tiden var det två finalmatcher. Sverige vann totalt med 1–0, genom mål av backen Johan Tornberg. Sverige fick sin revansch på Finland – igen.

HISTORISKA VÄNDNINGEN I HELSINGFORS:

Detta hände: Det var dags för VM i Finland igen. Kvartsfinal i Lejonens egen kula: Hartwall Arena i Helsingfors.

Allt började så bra för Tre Kronor. De tog en tidig 1–0-ledning genom Mats Sundin. Sedan började raset.

När knappt nio minuter spelats av period nummer två ledde Finland med 5–1 och VM såg ut att vara över för Tre Kronor med dunder och brak. Då vaknade Sverige.

Laget hämtade upp underläget och vann matchen med 6–5. Målet som gav 5–5 gjordes genom en soloåkning av Peter Forsberg och segermålet prickade Per-Johan Axelsson in.

LIDSTRÖMS SLAGSKOTT:

Detta hände: Ishockeyns final avslutade vinster-OS i Turin 2006. Och det var ett Finland som hade imponerat på hela ishockeyvärlden. Innan matchen hade laget gått fram som en ångvält och vunnit sina sju matcher. Finland vann även första perioden med 1–0. Sedan kom Sverige ikapp och förbi.

Efter två mål i power play av Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall hade Sverige en 2–1-ledningen. Men nästan omgående efter Sveriges 2–1-mål kvitterade Finland genom Ville Peltonen. 2–2 var läget inför tredje perioden.

Redan efter nio sekunder gjorde Sverige det matchvinnande guldmålet i sista perioden. Tre av de största svenska spelarna genom tiderna låg bakom målet. Peter Forsberg åkte in i den finska zonen och passade Mats Sundin som i sin tur lade tillbaka pucken till Nicklas Lidström som pangade in 3–2 bakom den finske målvakten.

STRAFFDRAMAT OCH DEN MISSADE PUCKEN:

Detta hände: Trots att det bara var några dagar sedan är det redan en svensk idrottsklassiker. Och återigen vände Sverige i ishockeysammanhang mot Finland. Efter två perioder hade Finland en trygg 2–0-ledning i semifinalen av junior-VM. Sverige kom ikapp till 2–2 och vann på straffar.

En av turneringens allra största stjärnor, Mikael Granlund, blev syndabock för Finland, när han missade pucken på sin och Finlands tredje straff.

SKIDOR:

SEKUNDDRAMAT I LAKE PLACID:

Detta hände: I en av de mest klassiska spurtstriderna i OS-historien var det en svensk och en finsk skidåkare som hade huvudrollerna.

Vid spelen i Lake Placid 1980 på sträckan 15 kilometer var Thomas Wassberg och Juha Mieto sida vid sida under hela upploppet. Wassberg var dock före i mål, med en hundradels sekund och knep OS-guldet framför näsan på Mieto.

UTFÖRSÅKNING:

ANJA MOT TANJA:

Detta hände: Kampen Anja mot Tanja inleddes på allvar vid VM i Bormio 2005. Vid storslalom-tävlingen vann Anja Pärson VM-guldet.

Tvåa? Tanja Poutiainen, Finland.

BACKHOPPNING:

DUNDERSKRÄLLEN I BACKEN:

Detta hände: 1985 uppfann Jan Boklöv ”V-stilen”. Den store superstjärnan från Finland, Matti Nykänen, var dock inte särskilt imponerad av svenskens uppfinning och menade på att han minsann skulle fortsätta att hoppa på traditionellt vis.

Under OS i Calgary 1988 tog Nykänen tre guld. Inför världscupen säsongen 1988/1989 var Nykänen självklar favorit.

Hur det gick? Svenske ”uppfinnaren” Boklöv vann hela världscupen och Nykänen hamnade inte ens på pallen.