”Låter kaxigt, men finländarna är bättre”

Fem svenska tränare med rötterna i Finland – så ska du tänka på lördag

TRAV

För första gången körs en svenskfinsk V75-omgång.

Vermo i Helsingfors står som värd i morgon.

Sportbladet har tagit hjälp av fem travprofiler med koll på hästarna både i Sverige och Finland.

Vi frågade dem tre frågor:

1. Vilka hästar ska inte spelarna missa på veckans V75?

2. Vad tycker du om att årets första V75 körs i Finland?

3. Vad kan svenskt och finskt trav lära av varandra?

TIMO NURMOS

1. – El Mistress Eeva (V75-1) är mycket startsnabb. Får hon spets är det hästen att slå. Rydens Hope (V75-2) var mycket bra senast. Hepori (V75-4) leder länge men se även upp för Helmen Vili i samma lopp som har bra kapacitet.

2. – Det är positiva signaler i finsk travsport just nu så det här kommer lägligt. Finnarna är tacksamma över att ATG har gjort den här satsningen. Det finska folket spelar mycket till Sverige varje dag. Så det är inte bara så att Sverige ger till Finland utan Finland ger även

till Sverige.

3. – Den svenska travsporten är mycket längre kommen än i Finland. Många andra länder kan lära av Sverige. De har kommit längre i utvecklingen och har bättre ekonomi. Även när det gäller media. Men jag tycker att Finland kommer starkt nu.

KARI LÄHDEKORPI

1. – Man ska inte glömma min egen Maxwell Mayday (V75-3). Han är inte sämre än någon annan och kan vinna likaväl som någon av de andra i loppet. Hästen känns jättefin och galoppen senast berodde på att kusken skulle byta spår i första kurvan och det går inte att ta upp honom eftersom han är känslig där.

2. – Kanon. Framförallt eftersom finnarna spelar så mycket till Sverige. Det är roligt att det får vara V75 en gång hos dem. Om ATG förlorar något i omsättning nu så kommer de pengarna tillbaka framöver. Sedan tycker alla att det är jättespännande att Fintoto har tagit över spelet

på hästar. Det har flyttats ifrån Finlands motsvarighet till Svenska Spel som skötte det tidigare. Det här kommer bara att bli bättre.

3. – Sverige har inte så hemskt mycket att lära av Finland. De är före när det gäller allting. Problemet i Finland är att travet inte är accepterat på samma sätt som i Sverige. Det får ingen chans att komma in i finrummet. Vanligt folk tycker fortfarande att det är skojarnas värld. Så är det kanske lite i Sverige också men i Finland anses travet inte vara helt rumsrent. Sedan är utrymmet i tidningar minimalt om man jämför med i Sverige.

VEIJO HEISKANEN

1. – Av mina står både Lord Mirabelle (V75-1) och Canaka B.F. (V75-6) bra inne i respektive lopp. De ska räknas båda två. Mest tror jag på Canaka B.F. som är nära toppformen. Hon borde ha bra vinstchans.

2. – Det här är en bra idé. De nordiska länderna måste hjälpa varandra och få upp intresset ytterligare. Alla tjänar på det här så det är ett

mycket bra initiativ.

3. – Svenskt trav har inget att lära av Finland. Men finnarna blir sakta men säkert bättre på allt. Speciellt intressant blir det nu när Fintoto har tagit över och ska driva spelet på hästar. Det tidigare bolaget var inte så intresserade av att marknadsföra travet eftersom de tjänade mer pengar på de andra spelen. Men nu hoppas och tror jag att det blir annorlunda.

PETRI SALMELA

1. – Min egen Celeber Sund (V75-1) som jag tycker är en motiverad favorit i loppet. Hästen mår jättebra och kändes fin i ett lätt jobb under torsdagen. Han måste ses med bra vinstchans även om jag vill varna lite för Don’t Blink Twice i samma lopp som rent kapacitetsmässigt

är en riktigt fin häst. Sedan tycker jag att Felix Pro (V75-7) måste ha toppchans om han har samma form som på Solvalla.

2. – Det är viktigt för finsk travsport. Jag hoppas att det nya spelbolaget visar vägen och alla tycker att det här är positivt. Det är bra för travsporten i hela norden med ett sådant här samarbete. Precis som när det körs en V75-omgång i Norge varje år.

3. – Finland borde ha tagit mallen från Sverige redan för 20, 30 år sedan och försökt att göra samma saker. Det har jag alltid sagt. Just när det gäller marknadsföring och de olika spelen.

Nu är det upp till bevis med det nya spelbolaget i Finland. Men annars i själva hästbranschen så har det alltid varit ordning och reda när det gäller de sportsliga bitarna i Finland. Det finns många duktiga finska tränare som har visat att de duger bra.

AKSELI LAHTINEN

1. – Tommi Kylliäinens hästar, oavsett vad han kör eller vad de möter. Han är en mycket duktig tränare som har hästarna i bra ordning. Både

El Mistress Eeva (V75-1) och Felix Pro (V75-7) måste ha ra chans. Av mina egna vill jag varna för G.Moll (V75-3). Han känns riktigt bra och kan vara en rysare om det klaffar. Kari Lähdekorpi skrattade åt mig i onsdagens tv–sändning men jag vill hälsa till Lähdekorpi.

2. – Det är en bra och intressant grej. De har bytt spelbolag i Finland och det blir intressant att se hur finnarna tar emot det. Svenskarna spelar nog ändå eftersom det är mycket svenska hästar med. Det är roligt med fina prispengar i Finland.

3. – Finsk travsport kan lära marknadsföring av Sverige och hur man får folk att bli intresserade av att spela på hästar.

– Det låter kanske kaxigt, men jag skulle vilja säga att finländare är bättre på att träna häst. I Finland finns det mer av den gamla sortens riktiga hästkarlar, som är duktiga på lite av varje, vare sig det gäller att träna eller köra.

I Sverige är det mer uppdelat att man är specialister inom olika områden.

Michael Carlsson