”Gör inte en 18 timmars resa för att sitta fast”

Foto: Kanal 75
TRAV

När V75 avgörs i Finland stannar många av de svenska tränarna hemma.

Men inte Jan Hellstedt. Smålänningen tar med sig fem hästar och lovar att ge allt.

– Jag gör inte en 17-18 timmars resa för att sitta fast. Det kommer att bli ett offensivt upplägg.

För första gången står Finland som värd för V75. Den historiska omgången körs på Vermo i Helsingfors och även om startlistorna domineras av finska ekipage hittar vi en och annan svensk som gör resan österut. En av dessa är Mantorpstränaren Jan Hellstedt.

Varför i herrans namn åker man hela vägen från Gränna till Finland med sina hästar?

– De passade bra in i klasserna helt enkelt. Största orsaken var väl att Quanto Composite hade ett passande lopp då han gillar den långa distansen. Men att bara åka upp med en häst var inte riktigt tanken, utan då anmälde vi de andra med, säger Jan Hellstedt.

Inte orolig över resan

Den långa resan till Finland är inget som oroar då han flera gånger åkt till Frankrike med lyckat resultat. Dessutom tycker han att det är ganska coola och lugna hästar.

Mer orolig är han över finskan.

– Yksi, kaksi är väl det jag kan.

Mantorpstränaren erkänner att han inte har någon större koll på det finska motståndet men hävdar att stallformen är bra, och att hästar som Ego Sånna och Landers Power duger bra i de nuvarande klasserna.

– Det finns inget att spara på. Jag gör inte en 17-18 timmars resa för att sitta fast. Det kommer att bli ett offensivt upplägg. Utrustningsmässigt gör jag inga ändringar men det kan ju hända att banan kräver hakar, men det ska de klara av. Det är bara Midnight Hall i V75-7 som missgynnas kraftigt i så fall, säger Jan Hellstedt.

"2011 var ett skralt år"

Jan Hellstedts stall körde under förra året in 3,7 miljoner kronor, en minskning jämfört med 2010 och toppåret 2009 då hästarna sprang in över 6,5 miljoner.

Om du ser tillbaka, är du nöjd med året som gick?

– Nja, om man säger så här: Jag är nöjd med att stallet har en så pass hög lägstanivå. Vi brukar ha en bra topp på hösten men 2011 var ärligt talat ett rätt skralt år.

Vilka förhoppningar har du på det nya året?

– Vi har några fina treåringar som det finns god utveckling i. Sen hoppas jag att Ego Sånna och Landers Power fortsätter att leverera. Esset i rockärmen får väl anses vara Poison Composite som fortfarande hävdar sig väl.

FAKTA

Jan Hellstedts chanser på V75:

3 Ego Sånna (V75-1) är den jag tror har bäst möjligheter. Spåret och formen är bra och här är jag lite optimist.

8 Quanto Composite (V75-2) har uselt läge men hästen håller toppform. Det är en bror till Poison (Poison Composite) och Nasty (Nasty Composite) så det finns bra kapacitet i han. Det blir en offensiv styrning.

12 Landers Power (V75-5) får Björn Goop i sulkyn den här gången och Jan låter lite uppåt angående chanserna.

– Han satt fast senast med krafter kvar. Formen är bra och trivs dessutom på den lite längre distansen. Det är en okomplicerad häst men taktiken överlåter jag helt till Björn.

- 8 Midnight Hall (V75-7) blir otroligt missgynnad om det skulle krävas hakar. Spår åtta bakom bilen är inte heller det roligaste så vi får vara med och kriga om pengar.

Vilken är din bästa chans?

- Ego Sånna och Landers Power.

Kanal75